fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa isplatu dividende 30,83 miliona EUR

Za isplatu dividende 30,83 miliona EUR

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Skupština akcionara Elektroprivrede (EPCG) odlučila je danas da se za isplatu dividende opredijeli iznos od 30,83 miliona EUR.

Akcionari su prihvatili odluku o raspodjeli dobiti iskazane krajem prošle godine u iznosu od 59,52 miliona EUR.

Pored iznosa za isplatu dividende od 30,83 miliona EUR, neraspoređena dobit iznosi 27,07 miliona EUR, dok je u fond rezervi rasporedjeno 1,62 miliona EUR.

EPCG je, kako je saopšteno, ostvarila u prošloj godini planirane ciljeve i optimalnu proizvodnju uz finansijsku dobit od oko 16,15 miliona EUR.

Pri tom je uredno snabdijevala potrošače.

Na Skupštini je saopšteno da su u prošloj godini nastavljeni i započeti investicioni projekti i modernizacija postrojenja, kao i da su kapitalna ulaganja iznosila 21,74 miliona EUR.

Usvojeni su i finansijski iskazi za prošlu godinu i izvještaj o poslovanju preduzeća.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, saopštio je da se kompletno poslovanje kompanije preispituje. On je ocijenio da Skupština akcionara treba da iskaže rezervu prilikom usvajanja izvještaja o poslovanju i finansijskom iskazu prethodnog Odbora direktora, jer će se pravo stanje utvrditi u narednom periodu.

„Usvajanje izvještaja ni u kom slučaju ne znači da se odobrava poslovanje EPCG u prethodnom periodu, jer su u prošloj godini bili incidenti koji su nanosili ogromnu štetu kompaniji“, rekao je Đukanović.

On je podsjetio da je u ime Odora direktora pokrenuo krivičnu prijavu protiv bivšeg premijera Duška Markovića, ministarke energetike Dragice Sekulić, vlasnika Uniproma Veselina Pejovića i prethodnih čelnika preduzeća.

Đukanović je naveo više razloga zbog kojih se moraju detaljno preispitati raniji poslovni potezi, poput obavljene privatizacije pljevaljskog Rudnika uglja, odnosa EPCG sa Prvom bankom, a posebno je ukazao na „teror prethodne Vlade nad građanima Crne Gore zbog datih subvencija povlašćenim proizvođačima”

„Građani su morali da plaćaju povlašćenim proizvođačima električnu energiju po deset centi, iako je cijena proizvedene struje u EPCG oko četiri centa, što je nedopustivo“, poručio je Đukanović.

On je kazao da se ne smije dozvoliti da glavne žrtve takvog stanja budu građani i naveo da će pokušati da pronađu način da im se dodatno smanje računi za struju.

Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, rekao je da neke poslovne analize ukazuju da je izvještaj mogao biti znatno bolji, podsjećajući da se sada smanjuju troškovi, počev od smanjenja potrošnje voznog parka.

Rovčanin je kao poslovno opterećenje naveo i ogromne nagomilane dugogodišnje dugove pojedinih potrošača, pa je naveo primjer da jedno od komunalnih preduzeća u Crnoj Gori duguje osam miliona EUR za utrošenu struju.

„Problem je bilo i angažovanje zaposlenih posredstvom Agencije po mnogo nepovoljnijim uslovima i skuplje se plaća nego kada je u pitanju sopstvena radna snaga u Termoelektrani Pljevlja. Danas se suočavamo sa ozbiljnim nedostatkom radne snage“, rekao je Rovčanin.

I on smatra da je neophodno naglasiti da je današnje izvještaje o poslovanju i finansijskom iskazu usvojilo prethodno rukovodstvo, a da će buduće analize pokazati kako poboljšati i unaprijediti poslovanje.

Jedan od manjinskih akcionara Vasilije Miličković ukazao je na, kako je rekao, brojne manipulacije koje su urađene na štetu EPCG i nazvao je nedopustivim postojanje povlašćenih potrošača električne energije.

Miličković tvrdi da je EPCG zarobljena na neki način od „organizovane kriminalne mafije“.

Glavni finansijski direktor EPCG, Miro Vračar, saopštio je da je pršla godina po hidrologiji bila ispod prosječne, a otežavajuće poslovanje bilo je i zbog pandemije koronavirusa, zbog čega neki planirani poslovi nijesu mogli biti završeni, počev od remonta postrojenja.

Vračar je podsjetio da je proizvodnja iznosila 2,82 hiljade gigavat sati (GWh), od čega je učinak pljevaljske Termoelektrane bio 52,7 odsto, što je više nego u 2019. godini, dok su hidoelektrane Perućica i Piva ostvarile lošiji rezultat.

Ukupna ostvarena proizvodnja električne energije u prošloj godini iznosila je 3,23 hiljade GWh, što je za 33 GWh ili jedan odsto manje od ostvarenja iz prethodne godine.

Na Skupštini je konstatovano i da je ostvarena potrošnja koja je iznosila 91 odsto od plana, dok je stepen naplate bio 95,29 odsto u odnosu na ukupno fakturisanu realizaciju u prošloj godini.

Skupština je odobrila ugovor za vjetroelektranu Gvozd, koji će biti potpisan sa austijskom kompanijom IVICOM HOLDING GmbH.

Odbor direktora je ovlašćen da donese odluku o unošenju nenovčanog uloga – zemljišta u preduzeće Green Gvozd Podgorica, a nakon procjene ovlašćenog procjenitelja, dok će predmetni ugovor potpisati izvršni direkor.

Shodno Zakonu o privrednim društvima, Skupština je razrješila i imenovala nove članova Odbora direktora kompanije Mirjanu Čizmović, Rajka Radusinovića, Aleksandra Dožića, Nenada Markovića, Miluna Božovića i Jovana Radoševića.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije