fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryZa gradnju auto-puta isplaćeno blizu 650 miliona EUR

Za gradnju auto-puta isplaćeno blizu 650 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na prioritetnoj dionici auto-puta Bar–Boljare do sada je završeno 85 odsto ukupnih radova, a glavnom izvođaču, kompaniji CRBC, isplaćeno je 644,75 miliona EUR, od čega u prošloj godini 105 miliona, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković.

On nije želio da prognozira da li će dionica od Smokovca do Mateševa biti završena do kraja septembra, što je novi rok za njen završetak.

“Raduje činjenica da ulazimo u završnu fazu izgradnje prvih kilometara auto-puta u Crnoj Gori. Novi ugovoreni rok realizacije jeste 30. septembar ove godine, ali do tada je još dug vremenski period da bismo u ovom periodu licitirali sa danima završetka projekta koji će nesumnjivo biti završen”, kazao je Nurković u intervjuu Pobjedi.

Prvobitni rok za završetak radova na prioritetnoj dionici je bio 11. maj prošle godine, kada je prošlo četiri godine od početka gradnje. Vlada je u maju prošle godine potpisala anekse ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac – Mateševo, u vezi sa naknadnim radovima koji se odnose na petlju Smokovac, vodosnabdijevanje i trajno napajanje električnom energijom. Tim aneksima je 30. septembar ove godine određen kao rok za završetak radova na prioritetnoj dionici.

Nurković je kazao da je od početka realizacije ugovora kompaniji CRBC kao izvođaču radova, pored 161,9 miliona EUR na ime avansa za glavne radove, isplaćeno i 482,84 miliona EUR za obim stvarno izvedenih radova na terenu zaključno sa radovima izvedenim u novembru prošle godine.

Prošle godine je isplaćeno 105,09 miliona EUR.

“Kada je riječ o naknadnim radovima u toku prošle godine je isplaćeno 17,9 miliona EUR”, saopštio je Nurković.

Prvobitna ugovorena vrijednost izgradnje prioritetne dionice iznosila je 809 miliona EUR. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona USD na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina. Sa naknadnim radovima ova dionica auto-puta će koštati oko 895 miliona EUR.

Nurković je naveo da je procenat izvedenih zemljanih radova na otvorenoj trasi auto-puta veći od 90 odsto.

“Završen je proboj i primarna podgrada na svih 16 tunela i u toku su radovi na izradi sekundarne obloge u svih 16 tunela čiji stepen gotovosti je 99,2 odsto. Do sada je na mostovima, na pozicijama stubova i temelja završeno 99 odsto radova, dok je na gornjem stroju mostova završeno 93 odsto radova”, precizirao je Nurković.

Govoreći o naknadnim radovima na auto-putu Nurković je saopštio da je do sada izvedeno 25 odsto radova na izgradnji prve faze petlje Smokovac i oko 30 odsto radova na izgradnji sistema za vodosnabdijevanje.

“Izvode se radovi na izgradnji kablovske kanalizacije za polaganje 20-kilovoltnog kabla za trajno napajanje auto-puta električnom energijom i grubi građevinski radovi na izgradnji šahti i iskopu rova, izradi posteljice i postavljanju cijevi. Ovi radovi su završeni na nivou od 40 odsto”, rekao je Nurković.

On je saopštio da je Ministarstvo saobraćaja izdalo 106 saglasnosti za podizvođače, kojima je obuhvaćeno 125 preduzeća, od čega 97 iz Crne Gore, a 28 iz okruženja.

Iz kompanije CRBC su poručili da ulažu sve napore da prva dionica auto-puta od Smokovca do Mateševa bude završena u definisanom roku, do kraja septembra.

“Generalno, izvođač radova uvijek smatra da se moglo napraviti više, ali smo u datim okolnostima, uz maksimalne napore, izveli i maksimum radova. Ključni objekti most Moračica, tuneli Vjeternik i Kosman su završeni, a završeno je i preko 90 odsto zemljanih i armirano-betonskih radova, te nas u ovoj godini očekuje mnogo manji obim radova nego prethodnih godina”, kazali su iz CRBC-a.

Najčitanije