fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa dva mjeseca naplatili skoro 335 miliona EUR

Za dva mjeseca naplatili skoro 335 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna bruto naplata javnih prihoda, za koje je nadležna Uprava prihoda i carina (UPC), je od 21. oktobra do 21. decembra iznosila 334,78 miliona EUR, što je više u odnosu na isti period 2019. i prošle godine.

Načelnik odsjeka u Sektoru za operativu u oblasti naplate prihoda u UPC, Nikola Perišić, kazao je da je ukupna bruto naplata prihoda za dva mjeseca bila 51,19 miliona EUR ili 18 odsto veća u odnosu na prošlu godinu, a 14,4 miliona ili 4,5 odsto u odnosu na 2019.

„Poreski prihodi su u tom periodu iznosili oko 192,6 miliona EUR, a carinski 142,2 miliona EUR“, rekao je Perišić na konferenciji za novinare povodom predstavljanja rezultata rada za dva mjeseca, od kada je formiran novi menadžment UPC.

Aktuelni menadžment UPC imenovala je Vlada krajem oktobra.

Perišić je saopštio da je, kada su u pitanju poreski prihodi, primjetna veća naplata gotovo svih vrsta poreza u odnosu na prošlu i 2019. godinu.

Govoreći o čitavoj ovoj godini, Perišić je precizirao da je ukupna bruto naplata javnh prihoda od 1. januara do 21. decembra ove godine iznosila 1,9 milijardi EUR.

„U odnosu na isti period prošle godine naplaćeno je 181,13 miliona EUR, odnosno 10,74 odsto više, dok smo imali blago smanjenje u odnosu na 2109. godinu, od nekih 2,11 odsto, odnosno 40,2 miliona EUR“, rekao je Perišić.

Poreski prihodi iznosili su 1,09 milijardi EUR, a carinski 776,53 miliona EUR.

Vršiteljka dužnosti direktorice UPC, Milena Petričević, ocijenila je da su u periodu od dva mjeseca postigli dobre rezultate i poručila da će se i u narednom perodu truditi da djelovanje usmjere u dobrobit poslovanja svih preduzeća i u korist građana i države.

Ona je kazala da je cilj Uprave u narednom periodu da osnaži povjerenje u poreski sistem, državu i administraciju.

„Cilj nam je da promijenimo diskurs ove Uprave – da nije regulator na tržištu, već institucija orjenitisana ka građanima i svim njenim korisnicima“, saopštila je Petričević.

Ona je građanima poručila da je novac od poreza i doprinosa njihov novac.

„Ne dozvolite nikom da vam ne uplati doprinose i da vam naplati uslugu, a ne vam izda račun, jer su samim tim od vas uzeli novac“, navela je Petričević.

Ona se osvrnula i na Vladin program Evropa sad i poručila da će UPC u toj reformi učestvovati sa svim svojim kapacitetima, kako bi doprinijela ostvarenju rasta budžetskih prihoda, obezbijedila povećanje poreske discipline, sprovela konkurentnu međunarodno priznatu reformu poreske administracje i ostvarila bolji procenat primjene elektronske fiskalizacije.

„Jedino na taj način država će imati adekvatnu kolekciju poreskih prihoda“, smatra Petričević

Ona je posebno istakla podatak da je UPC za samo dva mjeseca obavila 1,7 hiljada kontrola, što je, kako je ocijenila, dobar pokazatelj, ali da može biti i bolji.

Vršilac dužnosti pomoćnika direktorice, Miloš Medenica, je govoreći o velikim poreskim obveznicima kazao da su u prethodne dvije godine na nivou Crne Gore imali njih 268.

„Selekcija se obavlja na svake dvije godine, pa će tako neki izgubiti status velikih do kraja ove poslovne godine, a neki će ga dobiti“, naveo ne Medenica.

On je najavio da za naredne dvije godine očekuje rast velikih poreskih obveznika.

Prema podacima UPC, ukupan broj registrovanih elektronskih naplatnih uređaja u Registru obveznika fiskalizacije je od 1. januara do 20. decembra ove godine iznosio 36,96 hiljada.

Najviše ih je regstrovano u Podgorici, Budvi i Baru.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije