fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa deceniju od prometa goriva u Portu Montenegro 656 hiljada EUR

Za deceniju od prometa goriva u Portu Montenegro 656 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država je u protekloj deceniji sa lokacije Porto Montenegra i njenog graničnog prelaza prihodovala preskromnih 656 hiljada EUR po osnovu naplate akciza i poreza na dodatu vrijednost (PDV) na promet goriva, saopštili su iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da je Porto Montenegro ekskluzivna turistička destinacija i marina na crnogorskom primorju, koja pruža jahting usluge svijetu bogataša.

„Zahvaljujući poreskim olakšicama prihod od prometa goriva za državnu kasu je očigledno više nego neodgovarajući“, rekli su iz ASP-a.

Upravo taj primjer je, kako tvrde, jedan od ilustrativnih pokazatelja dugogodišnje pogrešne poreske politike u zemlji koju je postavila bivša vlast, a koja demonstrira dominaciju interesa bogataša i privilegovanih na teret interesa građana.

Prema podacima ASP-a, naplata PDV-a po osnovu prometa goriva na graničnom prelazu u Tivtu, na lokaciji Porto Montenegro, od 2012. do kraja prošle godine iznosila je 203 hiljade EUR.

„Tako je u 2012. godini prihodovano 827 EUR, godinu kasnije nepunih sedam hiljada, a narednih godina prosječno oko 30-ak hiljada EUR. Prošle godine, koja je obilježena kovid epidemijom, naplata PDV-a od prometa goriva je iznosila oko pet hiljada EUR“, precizirali su iz ASP-a.

Kada je u pitanju naplata akciza na promet goriva, ona je, prema podacima ASP-a, od 2011. do kraja prošle godine iznosila nepunih 452 hiljade EUR.

„Najniža naplata bila je 2011. kada je iznosila 884 EUR, a najveća 2017. kada je dostigla 95 hiljada. Prošle godine prihodovano je 12 hiljada EUR od akciza“, navodi se u saopštenju.

Iz ASP-a su kazali da je nova Vlada najavila socijalnu pravdu i ispravljanje pogrešnih politika bivše vlasti, kako bi one bile u interesu svih građana i onih koji nemaju.

„Pored toga, a imajući u vidu jako loš finansijski kapacitet države, izmjene poreskih politika i veće zahvatanje od onih koji imaju, mogu biti značajan budući prihod za državnu kasu“, smatraju u toj NVO.

Iz ASP-a su podsjetili da je na dnevnom redu sjednice Skupštine trenutno ne samo Zakon o budžetu za ovu godinu, već i niz ekonomskih zakona, uključujući i Zakon o PDV-u.

„To poslanicima nove vlasti svakako treba da, već sada, predstavlja priliku za amandmanska djelovanja i ispravljanje dugogodišnjih pogrešnih, odnosno privilegujućih zakonskih politika“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...