fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa Crnu Goru oko 383 miliona EUR za planirane mjere i korake...

Za Crnu Goru oko 383 miliona EUR za planirane mjere i korake u okviru Reformske agende

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o procesu pripreme Reformske agende za Instrument EU za reforme i rast, s Predlogom osnovnih reformskih mjera i koraka, u okviru čega je za Crnu Goru opredijeljeno oko 383 miliona EUR.

Ovaj dokument prethodi usvajanju finalnog dokumenta Reformske agende, planiranom za jul.

Ministarka evropskih poslova, Maida Gočević, objasnila je predstavljajuči Informaciju da, prema propisanoj metodologiji Evropske komisije, za Crnu Goru je određen iznos od oko 383 miliona EUR, od čega je oko 255 miliona EUR kredita pod povoljnim uslovima i 128 miliona EUR bespovratnih sredstava EU.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, dodala da vrijednost Instrumenta EU za reforme i rast, za cijeli Zapadni Balkan iznosi šest milijardi EUR za period od ove do 2027.

„Od ukupnog iznosa podrške planirano je da polovina, odnosno oko 190 miliona EUR bude dodijeljeno u vidu direktne budžetske podrške, dok će druga polovina sredstava biti dodijeljena za finansiranje infrastrukturnih projekata i implementirana kroz mehanizam Zapadnobalkanskog investicionog okvira (ZIO)“, objasnila je Gorčević.

Ona je dodala da je shodno najavama Evropske komisije, planirano da se, od ukupnog iznosa, sedam odsto sredstava dodijeli na početku sprovođenja Plana rasta, a ostatak u šest polugodišnjih tranši podrške, u zavisnosti od stepena realizacije planiranih reformi.

Gorčević je rekla da je Vlada, nakon konsultacija sa nadležnim službama Evropske komisije, identifikovala četiri ključne oblasti politika u kojima će dalje biti definisane reformske mjere: poslovno okruženje i razvoj privatnog sektora, digitalna i energetska/zelena tranzicija, razvoj ljudskog kapitala i vladavina prava/temeljna prava.

Krajem januara ove godine formiran je Radni tim za pripremu Reformske Agende za Instrument EU za reformu i rast, čijim radom koordinira Ministarstvo evropskih poslova.

„Finalni Predlog osnovnih reformskih mjera i koraka za Reformsku agendu sadrži 32 indikativne prioritetne reformske mjere u okviru četiri oblasti politika, 14 podoblasti politika (sektora) i korake definisane kao neophodne za ispunjavanje reformi. Definisani koraci ujedno sadrže i pokazatelje uspjeha odnosno indikatore, koji će biti osnov za praćenje napretka u sprovođenju reformskih mjera i procjenu EU o ispunjenosti uslova za dodjelu sredstava“, kazala je Gorčević.

Ona je, govoreći o pojedinačnim reformskim mjerama, objasnila da će se ovim izdašnim paketom sredstava realizovati aktivnosti usmjerene na unapređenje rezultata istraga, potvrđenih optužnica i pravosnažnih presuda u slučajevima organizovanog kriminala, te sveobuhvatan pregled izbornog pravnog okvira.

„Nadalje, implementiraće se reforme u pogledu poboljšanja javnih nabavki i jačanja integriteta inspekcijskih službi“, navela je Gorčević dodajući da će set reformskih koraka biti usmjeren na razvijanje digitalne infrastrukture, dok će se na razvoju ljudskog kapitala doprinijeti reforma socijalnih i sistema dječije zaštite i ulaganje u sve nivoe obrazovanja i digitalno obrazovanje.

Prema njenim riječima, nakon što je Vlada usvojila Informaciju o procesu pripreme Reformske agende za Instrument EU za reforme i rast, radni tim će finalizovati narativni dio dokumenta shodno obrascu koji je definisala Evropska komisija.

Nakon usaglašavanja dokumenta s nadležnim službama Evropske komisije, biće dostavljen Vladi na razmatranje i usvajanje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije