fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street porastao uoči predsjedničkih izbora

Wall Street porastao uoči predsjedničkih izbora

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u ponedjeljak su porasli, nakon oštrog pada prošle sedmice, zahvaljujući pozicioniraju ulagača uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dow Jones ojačao je 1,6 odsto na 26.925 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,23 odsto na 3.310 poena, a Nasdaq indeks 0,42 odsto na 10.957 bodova.

Nakon što su prošle sedmice potonuli više od 5,5 odsto, što je bio njihov najveći sedmični gubitak od marta, berzanski indeksi na početku ove sedmice nadoknadili su dio gubitaka, prenosi SEEbiz.

Rekordno brzo širenje koronavirusa u SAD-u i Evropi, što je bio glavni uzrok prošlosedmičnog pada tržišta, u ponedjeljak je bilo u drugom planu jer su u fokusu ulagača američki predsjednički izbori.

Analitičari narednih dana očekuju nestabilno trgovanje i promjenu dugoročnih investicionih politika, u zavisnosti od toga hoće li na izborima pobijediti sadašnji republikanski predsjednik Donald Trump ili demokratski izazivač Joe Biden.

U nacionalnim anketama Biden ima prednost, no u ključnim državama vodi se neizvjesna trka.

Ulagači koji ‘igraju’ na Bidenovu pobjedu, čija bi vlada, prema očekivanjima, mogla donijeti veliki paket podsticajnih fiskalnih mjera i promovisati zelenu energiju, već neko vrijeme ulažu u industrijske i dionice ekoloških energetskih kompanija, kao i male kompanije.

S druge strane, analitičari JP Morgana uvrstili su dionice Bank of America, Wells Farga i Cititgroupa na listu ‘Trumpove korpe’ dionica. S&P indeks bankarskog sektora skočio je u ponedjeljak dva odsto.

Snažno su porasle i cijene dionica u energetskom, rudarskom i industrijskom sektoru.

S druge strane, Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica koje su donedavno snažno rasle, u ponedjeljak je zaostao u odnosu na skok Dow Jonesa i S&P 500 indeksa.

Kako je tehnološki sektor prošle sedmice bio najveći gubitnik, iako je većina najvećih kompanija iz tog sektora, objavila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate, moguće je da se radi o povlačenju ulagača iz tog i preusmjeravanju u druge sektore.

„Teško je reći radi li se o sektorskoj rotaciji ili špekulacijama trgovaca uoči predsjedničkih izbora. U svakom slučaju, ove sedmice se može očekivati nestabilno trgovanje”, rekao je direktor u firmi Citadel Securities, Peter Giacchi.

Osim predsjedničkih izbora, u fokusu ulagača biće dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), kao i poslovni rezultati kompanija.

Do sada je više od 240 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne izvještaje, od čega je 86 odsto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada.

I na evropskim berzama cijene dionica su nadoknadile dio gubitaka od prošle sedmice.

Londonski FTSE indeks ojačao je 1,39 odsto na 5.647 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,01 odsto na 11.788 poena, a pariski CAC 2,11 odsto na 4.691 bod.

Najčitanije