fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street porastao nakon tri dana pada

Wall Street porastao nakon tri dana pada

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi porasli nadoknadivši dio gubitaka od prethodna tri dana, zahvaljujući rastu tehnološkog sektora i ohrabrujućim podacima s američkog tržišta rada.

Dow Jones ojačao je 0,55 odsto na 34.084 boda, dok je S&P 500 porastao 1,06 odsto na 4.159 poena, a Nasdaq indeks 1,77 odsto na 13.535 bodova.

Na najvećoj svjetskoj berzi ponavlja se scenario od prošle sedmice, kada su zbog strahovanja od jačanja inflacije u prva tri dana cijena dionica pale da bi u posljednja dva nadoknadile dio gubitaka, prenosi Hina.

Rast indeksa najviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, koji se oporavio od pada prethodnih dana.

Pozitivno je na tržište uticao i podatak da je prošle sedmice broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao na 444 hiljade, što ukazuje, kako smatraju analitičari, na brži tempo zapošljavanja u ovom mjesecu.

No, ulagači su i dalje oprezni, na što ukazuje manji obim trgovanja nego što je bio u posljednjih 20 dana.

To je posljedica zabrinutosti da bi zbog jačanja inflacionih pritisaka američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), mogla zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekuje.

Nedavno objavljeni zapisnik s posljednje sjednice Feda pokazao je da nekoliko čelnika smatra da bi u slučaju daljeg rapidnog rasta ekonomije za neko vrijeme trebalo otvoriti raspravu o smanjenju programa otkupa državnih obveznica, koji je pokrenut kako bi se poboljšala likvidnost finansijskog sistema i održale niske kamatne stope.

To je zabrinulo ulagače jer to znači da bi uskoro Fed mogao početi da smanjuje podsticaje koji već godinu podržavaju oporavak privrede od koronakrize i rast Wall Streeta.

„Trenutno je samo jedan pokretač tržišta, a to je Fed i potencijalno vrijeme kada će početi da smanjuje podsticaje”, rekao je direktor u firmi Infrastructure Capital Management, Jay Hatfield.

I na evropskim berzama indeksi su porasli. Londonski FTSE ojačao je jedan odsto na 7.019 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,7 odsto na 15.370 poena, a pariski CAC 1,29 odsto na 6.343 boda.

Najčitanije