fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street porastao nakon nesigurnog trgovanja

Wall Street porastao nakon nesigurnog trgovanja

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi porasli, drugi dan zaredom, najviše zahvaljujući jačanju tehnološkog sektora, ali se trgovalo oprezno jer pregovori o novom paketu podsticajnih mjera ne idu glatko.

Dow Jones ojačao je 0,13 odsto na 27.816 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,53 odsto na 3.380 poena, a Nasdaq indeks 1,42 odsto na 11.326 bodova, prenosi SEEbiz.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, njih sedam zabilježilo je rast. Pritom su cijene dionica najviše porasle u sektoru nekretnina, dok su najviše pale u energetskom, 3,1 odsto.

Ipak, jačanju indeksa najviše je doprinio rast cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com i Microsoft, za više od jedan odsto.

„S obzirom na razočaranje iz Vašingtona, čini se da su ulagači odlučili da potraže sigurnost u velikim tehnološkim kompanijama, koje posljednjih mjeseci predvode dobicima na tržištu”, rekao je strateg u firmi LPL Financial, Ryan Detrick.

Naime, ulagače je razočarao korak unazad u pregovorima između Kongresa i Bijele kuće o novom paketu fiskalnih podsticajnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronakrize.

Ministar finansija, Steven Mnuchin, ponudio je u pregovorima svoj paket mjera, vrijedan oko 1,5 biliona USD, dok predstavnici Demokratske stranke, koji imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, inzistiraju na svom paketu, vrijednom 2,2 biliona USD.

Predsjednica Predstavničkog doma, Nancy Pelosi, poručila je da su Demokrati i Bijela kuća zapeli u raspravi o vrijednosti paketa.

„Sve zavisi od paketa podsticaja, a loptica je u rukama Kongresa. Vjerujemo da se bliži dogovor, no posljednji koraci često su najteži. Očekujemo da će do dogovora doći prije predsjedničkih izbora i da će obje strane proglasiti pobjedu”, rekao je Detrick.

A da su podsticaji nužni pokazuju podaci prema kojima oporavak ekonomije od koronakrize gubi na zamahu. Na to su ukazali podaci o broju zahtjeva za pomoć nezaposlenima i potrošnji domaćinstava.

Za jasnije pokazatelje situacije u ekonomiji ulagači čekaju izvještaj o zapošljavanju u septembru, koji će biti objavljen danas.

A kako je završeno treće tromjesečje, ulagači čekaju sezonu objava poslovnih izvještaja kompanija, koja počinje za oko dvije sedmice.

U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u trećem kvartalu bile oko 21 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,23 odsto na 5.879 bodova, a pariski CAC 0,43 odsto na 4.824 poena. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,23 odsto na 12.730 bodova.

Najčitanije