fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street oštro pao

Wall Street oštro pao

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale jer je, nakon izvještaja o većoj nego što se očekivalo inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), splasnula nada ulagača da će američka centralna banka usporiti tempo povećanja kamata.

Dow Jones je pao 3,94 odsto na 31.104 boda, dok je S&P 500 potonuo 4,32 odsto na 3.932 poena, a Nasdaq indeks 5,16 odsto na 11.633 boda.

Najveći dnevni pad indeksa u više od dvije godine uslijedio je nakon izvještaja koji je pokazao da je inflacija u avgustu iznosila 8,3 odsto, prenosi SEEbiz.

To je, doduše, manje u odnosu na 8,5 odsto iz jula, no više u odnosu na očekivanja analitičara od 8,1 odsto.

Uz to, osnovna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene energenata i hrane, porasla je s 5,9 odsto na 6,3 odsto.

U prethodna četiri dana cijene dionica su snažno porasle, jer su se ulagači nadali značajnijem popuštanju inflacionih pritisaka.

„Rasprodaja dionica ne iznenađuje, s obzirom na snažan rast tržišta do objave podataka o inflaciji”, rekao je portfelj menadžer u firmi Kingsview Asset Management, Paul Nolte.

Nakon podatka o inflaciji, splasnule su nade ulagača da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Fed podiže kamate od marta, a dodatno će ih povećati i na dvodnevnoj sjednici 20. i 21. septembra.

Očekuje se novo, treće u nizu, povećanje od 0,75 procentnih poena, a neki analitičari smatraju da je moguće povećanje i za cijeli procentni poen.

„S predstojećim povećanjem u septembru, Fed je u ovih šest mjeseci podigao kamate za puna tri procentna poena. Još nijesmo osjetili cijeli uticaj svega toga, no osjetićemo. Na vratima smo recesije”, smatra Nolte.

Ulagači se plaše da će duži period zaoštravanja monetarne politike odvesti ekonomiju u dublju recesiju.

Tehnički je američka ekonomija već uronila u recesiju, s obzirom na to da je u posljednja dva tromjesečja pala na kvartalnom nivou, no za sada je ta recesija plitka.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,17 odsto na 7.385 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,59 odsto na 13.188 poena, a pariski CAC 1,39 odsto na 6.245 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije