fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street oslabio drugi dan uzastopno

Wall Street oslabio drugi dan uzastopno

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi pali drugi dan zaredom jer su splasnule nade u dogovor u Vašingtonu o novim podsticajnim fiskalnim mjerama prije predsjedničkih izbora početkom novembra.

Dow Jones oslabio je 165 bodova ili 0,58 odsto, na 28.514 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,66 odsto, na 3.488 bodova, a Nasdaq indeks 0,80 odsto, na 11.768 bodova, prenosi SEEbiz.

Pad tih indeksa drugi dan zaredom uslijedio je nakon što je ministar financija Steven Mnuchin kazao da dogovor između Kongresa i Bijele kuće o dodatnim podsticajima ekonomiji vjerovatno neće biti postignut prije predsjedničkih izbora početkom novembra.

„U ovom trenutku izgleda teško da se dogovor postigne i realizuje prije izbora, s obzirom gdje smo i koliko je rada preostalo na detaljima, nego nastavićemo da radimo po tim pitanjima”, kazao je Mnuchin.

To je razočaralo ulagače jer je upravo nada u dogovor o daljoj pomoći ekonomiji u borbi protiv koronakrize podržavala rast tržišta posljednjih sedmica.

„Prošle sedmice je optimizam u vezi podsticaja izazvao uzlet tržišta, ali sada se ono vratilo na zemlju. Ipak, mislim da su nove podsticajne mjere već ugrađene u tržište. Pitanje je samo kada će dogovor biti postignut i stupiti na snagu”, rekao je direktor u firmi Harvest Volatility Management, Mike Zigmont.

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa predlažu paket fiskalnih podsticaja vrijedan 2,2 milijardi USD, dok Bijela kuća predlaže svoj paket vrijedan 1,8 milijardi USD.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi, poručila je kako demokrate neće prihvatiti predlog Bijele kuće jer je predloženi iznos podsticaja znatno manji od onoga što je potrebno u ovoj pandemiji i dubokoj recesiji.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija, a većina njih saopštava o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Zbog toga su smanjene procjene pada zarada. Sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 19 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su prije sedam dana očekivali pad od oko 21 odsto.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su u srijedu pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,58 odsto, na 5.935 bodova, a pariski CAC 0,12 odsto, na 4.941 bod. Frankfurtski DAX ojačao je 0,07 odsto, na 13.028 bodova.

Najčitanije