fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street blago porastao

Wall Street blago porastao

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, nakon što je zapisnik s posljednje sjednice američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) pokazao da bi i u julu zbog visoke inflacije ključne kamate mogle biti znatno povećane.

Dow Jones ojačao je 69 bodova ili 0,23 odsto, na 31.037 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,36 odsto, na 3.845 poena, a Nasdaq indeks 0,35 odsto, na 11.361 bod, prenosi SEEbiz.

U fokusu ulagača bila je objava zapisnika s posljednje sjednice čelnika Feda, na kojoj su ključne kamatne stope, prvi put od 1994. godine, povećane agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Zapisnik je pokazao i da se čelnici Feda slažu da bi i na sjednici u julu trebalo dodatno povećati kamate 0,5 ili 0,75 postotnih bodova, s obzirom na to da se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće na najvišim nivoima u više od 40 godina, iznad 8,5 odsto.

Zapisnik nije otkrio ništa novo, s obzirom na to da čelnici Feda u javnim istupima vrlo otvoreno najavljuju dalje povećanje kamata, a sada je na tržištima najvažnije pitanje hoće li Fedova borba s inflacijom rezultirati ‘mekanim’ prizemljenjem ekonomije ili recesijom.

Zbog toga se i u srijedu trgovalo oprezno, pa su se indeksi izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području.

Zbog povećanja kamata i rizika od recesije, u prvom polugodištu S&P 500 indeks potonuo je više od 20 odsto, pa je to bilo najlošije prvo polugodište još od 1970. godine.

U petak će u fokusu ulagača biti izvještaj o zapošljavanju u SAD-u, iz kojeg će se moći vidjeti kakva je situacija na tržištu rada i da li popuštaju inflacioni pritisci.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,17 odsto, na 7.107 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,56 odsto, na 12.594 boda, a pariski CAC 2,03 odsto, na 5.912 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije