fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVrijednost otkupa 5,1 milion EUR

Vrijednost otkupa 5,1 milion EUR

Podgorica, (MIINA-BUSINESS) – Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od preduzeća i zemljoradničkih zadruga sa dva i više zaposlena radnika u prvom kvartalu iznosila je 5,1 milion EUR, pokazuju podaci Monstata.

Od toga je vrijednost prodaje iz sopstvene proizvodnje 1,8 miliona EUR ili 35,3 odsto, dok je vrijednost otkupa od individualnih poljoprivrednih proizvođača iznosila 3,3 miliona EUR ili 64,7 odsto.

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u prvom kvartalu u odnosu na isti kvartal prošle godine bilježi pad od 7,6 odsto.

“Od toga je zabilježen rast vrijednosti prodaje iz sopstvene proizvodnje poslovnih subjekata 1,3 odsto i pad vrijednosti otkupa poljoprivrednih proizvoda od individualnih proizvođača 11,8 odsto”, rekli su iz Monstata.

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u prvom kvartalu sirovo kravlje mlijeko učestvuje 28,9 odsto, kokošija jaja 21,1 odsto, a stoka po vrstama i kategorijama 13,3 odsto.

Svježe povrće učestvuje sa 12,8 odsto, ostali proizvodi sa 7,4 odsto, svježa riba 7,1 odsto, industrijsko bilje 3,9 odsto, svježe voće 3,2 odsto i prerađevine voća i grožđa sa 2,3 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije