fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeVol strit ojačao drugi dan uzastopno

Vol strit ojačao drugi dan uzastopno

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u četvrtak su porasle, drugi dan uzastopno, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, pri čemu su berzanski indeksi bili u minusu i više od dva odsto.

Dow Jones je ojačao 1,14 odsto na 23.138 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,86 odsto na 2.488 poena, a Nasdaq indeks 0,38 odsto na 6.579 bodova.

Nakon snažnog rasta cijena dionica u srijedu, u četvrtak je trgovanje počelo padom indeksa više od dva odsto, prenosi Hina.

Ulagače je najviše pokolebao podatak da je povjerenje potrošača u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u decembru palo po najvećoj stopi u posljednje tri godine.

“Potrošnja predstavlja veliku podršku ekonomiji, a potrošači neočekivano postaju oprezniji, pa potrošnja usporava. To bi moglo imati uticaja na tržište”, rekao je strateg u firmi Ameriprise Financial, David Joy.

Zbog toga su većinu dana indeksi proveli u minusu, no u drugom dijelu trgovanja, kada je S&P 500 skliznuo ispod psihološki važne granice od 2.400 bodova, naglo je počeo oporavak.

Zahvaljujući tome, u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa zabilježeni su dobici.

“Tržište je trenutno frenetično, a ulagači nesigurni. Postoje strahovanja da će tržište dodatno pasti, ali postoje i ulagači koji se plaše da će propustiti oporavak cijena. Stoga neki procjenjuju da je nakon oštrog pada cijena dobra prilika za kupovinu dionica, dok drugi procjenjuju da je to prilika za prodaju. Zbog toga tržište neprestano ide malo gore malo dolje”, objasnio je direktor u firmi Matrix Asset Advisors, David Katz.

Pad cijena dionica u posljednja dva mjeseca posljedica je strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalne ekonomije, negativnog uticaja američko-kineskog trgovinskog sukoba i povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 1,52 odsto na 6.584 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,37 odsto na 10.381 poen, a pariški CAC 0,6 odsto na 4.598 bodova.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije