fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada usvojila Platformu ekonomskog oporavka

Vlada usvojila Platformu ekonomskog oporavka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Platformu ekonomskog oporavka Crne Gore za period od ove do 2026. godine, a finansijski plan za njenu realizaciju iznosi 4,35 milijardi EUR.

Iz Vlade su saopštili da je potreba za izradom tog cjelovitog dokumenta proizašla iz njene procjene da je postojeće stanje i nagomilane probleme u privredi, uz prateće ukupne ekonomske anomalije, nemoguće riješiti bez dubljih i korjenitih promjena, kako bi se ostvarili opipljivi ekonomski rezultati i osigurao ubrzani razvoj Crne Gore.

Platforma, kako su kazali, predstavlja temelj za dalje dizajniranje konkretnih aktivnosti koje će se u budućnosti sprovoditi kroz strateška dokumenta.

Iz Vlade su rekli da dokument sadrži veliki broj povezanih podataka koji svjedoče o teškom stanju koje je zatečeno, kao i konkretne aktivnosti i mjere koje su pažljivo pripremane sa svim ključnim akterima crnogorskog društva.

Kako su naveli, u okviru Platforme ekonomskog oporavka definisano je šest operativnih ciljeva za njenu realizaciju.

„I to razvoj privrede, stabilizacija socio-demografskih izazova, jačanje kadrovskih potencijala, kvalitetnija realizacija infrastrukturnih projekata, makroekonomska stabilnost, snažne i održive javne finansije, inovacije, digitalizacija i zelena ekonomija i dobro upravljanje, efikasna koordinacija i monitoring strateških dokumenata i projekata“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da je definisano 19 prioriteta, i u okviru njih 41 indikator, da bi se pratila realizacija operativnih ciljeva.

Oni su kazali da su, dodatno, definisane 243 mjere kako bi se implementirali principi ekonomskog oporavka.

„Finansijski plan za realizaciju Platforme iznosi 4,35 milijardi eura – kumulativno za četvorogodišnji period“, navodi se u saopštenju.

Vlada je dala saglasnostna Predlog odluke o odobrenju direktnog dugoročnog kredita Monteputu .

Kako su naveli, odlukom Investiciono razvojni fond (IRF) odobrava Monteputu dugoročni kredit od sedam miliona EUR sa grace periodom od 18 mjeseci i rokom otplate od 84 mjeseca.

Iz Vlade su kazali da je namjena kredita nabavka opreme za potrebe upravljanja, održavanja i naplate putarine na autoputu Bar-Boljare, dionica Smokovac-Mataševo.

Vlada je usvojila informaciju o kreditnom aranžmanu između Razvojne banke Savjeta Evrope i IRF-a – Programski zajam – Finansiranje opštinske infrastrukture u Crnoj Gori u oporavku od COVID-19 i dala saglasnost na tekst Predloga okvirnog ugovora o kreditu u iznosu od 30 miliona EUR.

Kako je saopšteno, namjena kredita je poboljšanje životnih uslova u urbanim i ruralnim područjima kroz finansiranje izgradnje, rehabilitacije i modernizacije komunalnih usluga, infrastrukture putnih mreža.

„U oblasti zaštite životne sredine kreditom će se finansirati projekti usmjereni na smanjenje i tretman čvrstog i tečnog otpada, smanjenje zagađenja vazduha, sprovođenje mjera za uštedu energije i poboljšanje energetske efikasnosti. Krajnji korisnici kredita su opštine, javna, mješovita ili privatna lica koja će sredstva koristiti za prihvatljiva ulaganja u okviru oblasti finansiranja“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je cilj te kreditne linije i poboljšanje uslova života i smanjenje teritorijalne nejednakosti u Crnoj Gori finansiranjem prioritetnih investicija u lokalnu infrastrukturu u nedovoljno razvijenim opštinama.

Vlada je, u cilju ekonomskog oporavka i oživljavanja turističke privrede u postpandemijskom periodu, donijela odluke o privremenom oslobađanju od pribavljanja viza za državljane Jermenije i Kazahstana.

„Imajući u vidu stalni rast interesovanja turista iz tih zemalja za posjetu Crnoj Gori, tim odlukama se njihovim državljanima ukidaju vize za vrijeme trajanja turističke sezone od 1. aprila do 31. oktobra ove godine“, kaže se u saopštenju.

Vlada je donijela odluku o izradi Detaljnog prostornog plana za prostor koncesionog područja za izgradnju vjetroelektrane na lokalitetu Brajići – opštine Budva i Bar.

„Programskim zadatkom je predviđeno da vizija razvoja prostora u obuhvatu plana treba da prati viziju razvoja primorskog regiona koji, kao važan prostorni, ekonomski i društveni resurs, treba da se usmjereno i kontrolisano razvija, uz održivo korišćenje prirodnih potencijala“, kaže se u saopštenju.

U okviru izrade planskog dokumenta, kako se navodi, prostor će biti sagledan u širem kontekstu, a eventualna izgradnja vjetroelektrane mora se planirati na osnovu odgovarajućih uslova i smjernica nadležnih institucija, istražne i tehničke dokumentacije i odgovarajućih procjena uticaja na životnu sredinu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije