fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada od juna ukida naknadu za obnovljive izvore

Vlada od juna ukida naknadu za obnovljive izvore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će od 1. juna ukinuti naknadu za obnovljive izvore energije 1 (OIE1) i taj trošak, umjesto potrošača, plaćati od sredstava prikupljenih od zagađivača, a kroz akcizu na ugalj, saopštio je premijer Duško Marković.

“Ta stavka čini oko pet odsto računa kod potrošača koji troše do 30 EUR mjesečno ili oko 1,5 odsto računa potrošača koji troše do 100 EUR”, rekao je Marković u Skupštini tokom Premijerskog sata.

Prema njegovim riječima, ukidanjem te naknade, koju će ubuduće finansirati zagađivači, odnosno emiteri ugljen-dioksida, računi će biti manji između 1,5 odsto i pet odsto, što je jedno od najvećih zabilježenih umanjenja računa.

Marković je saopštio da je Vlada u prethodnom periodu sagledavala sve mogućnosti kako bi pravično rasporedila teret obnovljivih izvora na sve potrosače.

On je poručio da je cijena elektrinčne energije u nadležnosti nezavisnog regulatora, a da je opredjeljenje Vlade da kroz svoju politiku štiti najosjetljivije kategorije stanovništva.

„Zato danas, kroz dvije grupe programa, Vlada subvencionira račune za utrošenu električnu energiju za oko 17 hiljada domaćinstava. Prvi put su prepoznate i one kategorije kupaca koje nikada ne mogu biti isključene sa mreže, bez obzira na eventualni dug“, rekao je Marković odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića.

Konjevića je zanimalo da li će Vlada odustati od povećanja cijene struje najavljenog za 1. maj.

Marković je rekao da je pitanje definisanja cijene struje koju prodaje Elektroprivreda (EPCG) u nadležnosti nezavisnog regulatora, koji svoj posao radi na osnovu jasnih i detaljnih metodologija.

„U nadležnosti Vlade je određivanje naknade za obnovljive izvore energije, koju u zavisnosti od ulaska u sistem investicija u toj oblasti izvršna vlast definiše prema metodologiji”, objasnio je Marković.

On je dodao da vjeruje da je ova Vlada pokazala kako se na ispravan način upravlja nacionalnim preduzećem u kojem ima vlasništvo.

„Vlada je povratila vlasništvo nad EPCG na skoro 80 odsto, dok se do kraja godine očekuje postizanje 100 odsto vlasništva. Ta aktivnost koštala je 230 miliona EUR i ni na koji način nije opteretila ni budžet, ni građane”, tvrdi Marković.

On je saopštio i da je EPCG pokrenula investicioni ciklus nakon deset godina.

“Već narednog mjeseca očekujemo raspisivanje tendera za ekološku rekonstrukciju prvog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, u junu potpisivanje ugovora za izgradnju vjetroelektrane Gvozd i rekonstrukciju hidroelektrana Perućica i Piva, a do kraja godine početak izgradnje solarne elektrane Briska Gora. Paralelno sa ovim projektima, vrijedno se radi na pripremi za gradnju hidroelektrane Komarnica“, naveo je Marković.

On je rekao da EPCG priprema i ulazi u proces ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja sa 40 miliona EUR, rekonstrukcije hidroelektrana Piva i Perućica sa 40 miliona, gradnje solarne elektrane Briska Gora sa 200 miliona, gradnju hidroelektrane Komarnica sa 260 do 290 miliona, hidroelektrane Kruševo sa 160 miliona i vjetroelektrane Gvozd sa 70 miliona EUR.

Marković je kazao da odavno EPCG nije bila u ulozi investitora, a da to sada jeste.

„Stoga ne brinite ni o sadašnjoj, ni o budućoj dobiti države, koju ćemo kao vlasnici svakako upotrijebi namjenski – za dalji razvoj sistema i usluga, i podršku osjetljivim kategorijama. Vlada će nastaviti da insistira na realizaciji strateških prioriteta – razvoja i pouzdanog napajanja električnom energijom svih potrošača po optimalnim cijenama“, zaključio je Marković.

Najčitanije

Potpisane izmjene GKU za prosvjetare

Podgorica, (MINA) – Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović i predsjednik Sindikata...