fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeVlada namjerava da kupi Obod

Vlada namjerava da kupi Obod

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada namjerava da ove godine izdvoji više od dva miliona EUR iz kapitalnog budžeta za kupovinu nekadašnjeg kompleksa Gornjeg Oboda, pokazuju podaci u koje su Dnevne novine imale uvid.

Uprava javnih radova je dostavila Ministarstvu finansija zvaničnu informaciju o neutrošenim sredstvima u kapitalnom budžetu za ovu godinu, kao i predlog njihovog preusmjeravanja na druge projekte.

Vlada je na prošloj sjednici usvojila ovaj dokument u kojem se navodi da će opredijeljena, ali nepotrošena sredstva u okviru devet programa za navedeni period iznositi skoro 6,27 miliona EUR.

U okviru programa Razvojni projekti Prijestonice Cetinje preostalo je, kako se precizira, blizu 1,14 miliona EUR koji su bili namijenjeni sanaciji sportskih sala, rekonstrukciji Dječje bolnice, ulica i vodovodne mreže, izgradnji stadiona sa atletskom stazom i izložbenog prostora, te izgradnji i opremanju Centra za kulturu.

Kako predviđeni radovi do sada nijesu ni počeli, taj iznos biće pridružen već izdvojenom milionu EUR koji je kroz isti budžet opredijeljen za kupovinu nekadašnjem kompleksa Gornjeg Oboda.

Najviše neutrošenog novca bilo je namijenjeno izgradnji i rekonstrukciji administrativnog prostora za rad državnih organa. Čak 3,6 miliona EUR trebalo je da se iskoristi za buduće objekte Državne revizorske institucije, Monstata, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i zatvora u Danilovgradu i Mojkvocu, te rekonstrukciju objekta u Gusinju, kao i kompleksa kasarne Masline.

Kako su ti projekti tek u tenderskoj ili fazi izrade tehničke dokumentacije, očigledno se na njima neće značajnije raditi u ovoj godini. Za objekte kulture Muzej savremene umjetnosti u Podgorici, rekonstrukciju Zetskog doma na Cetinju i druge radove na zaštićenim i drugim objektima, nije utrošeno 170 hiljada EUR.

Za dvoranu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, školsku salu u Rožajama i Gusinju, otvoreni bazen u Pljevljima i zapadnu tribinu FK Sutjeska ostalo je 590 hiljada EUR. Nijesu počeli ni radovi na putu prema rizortu Monte Rose na Luštici i pješačkom mostu u Beranama vrijedni 100 hiljada EUR, kao ni rekonstrukcija dva objekta doma zdravlja u Podgorici, trafostanice i dokumentacija za budući urgentni blok Kliničkog centra od 120 hiljada EUR.

Zbog nezapočete izgradnje domova za stare u Plavu i Rožajama preostalo je 50 hiljada EUR. Najviše nezapočetih projekata je iz oblasti obrazovanja, i to vrtići u Podgorici, Ulcinju, Pljevljima, dvije osnovne škole u glavnom gradu, školska sala u Bijelom Polju i rekonstrukcija objekata u Herceg Novom u ukupnom iznosu od 300 hiljada EUR.

Najčitanije