fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada da zaustavi nagli rast cijena

Vlada da zaustavi nagli rast cijena

Bijelo Polje, (MINA-BUSINESS) – Vlada pod hitno mora naći način da zaustavi nagli rast cijena, što je svakako trebalo da odradi i prethodna izvršna vlast prije početka pandemije, ocijenila je potpredsjednica Opštinskog odbora (OO) Socijalističke narodne partije (SNP) Bijelo Polje, Sanja Jokić.

Ona je rekla da je životni standard građana doživio žestoki udar, s obzirom na to da su prethodnih mjeseci primjetna velika poskupljenja osnovnih životnih namirnica, koja u nekim slučajevima prelaze i 100 odsto.

„Tektonsko tržište pogodilo je i građevinski i stočarski sektor, dok poljoprivrednici funkcionišu sa dosta smanjenom ekonomskom aktivnošću a bilježi se i povećanje usluga prevoza putnika“, navela je Jokić u saopštenju.

Sve to, kako je kazala, ukazuje da je inflacija uveliko prekoračila preko praga.

„Odlazak u markete, pekare i pijace po građane postao je sve stresniji, jer za isti novac koji su trošili za nabavku osnovnih životnih namirnica na dnevnom ili sedmičnom nivou, sve manje mogu kupiti proizvoda. Pri tom, radi se o proizvodima koje su nezaobilazni u svakom domaćinstvu. Sva ova poskupljenja ogroman su teret za građane Crne Gore, a posebno sjevera“, smatra Jokić.

Ona je podsjetila da prosječna neto zarada u Crnoj Gori iznosi 530 EUR, preko 50 hiljada osoba prima minimalnu zaradu od 222 EUR, prosječna penzija iznosi 293 EUR, a potrošačka korpa 656 EUR.

„Koliko je nezaposlenih? Zaključak je jednostavan – da veliki procenat građana ne može pokriti ni 50 odsto potrošačke korpe, odnosno ne može priuštiti ni ono najosnovnije, a tek ako bismo uračunali i kreditno zaduženje, procenat bi bio poražavajući“, smatra Jokić.

Ona je kazala da građani već godinu očekuju da su promjene, sa promjenom vlasti i Vlade, došle, i da će se zaustaviti neodgovorna socio-ekonomska politika i donositi mjere u pravcu dobra građana, a ne pojedinaca iz Vlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije