fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada da dokaže javni interes od otvaranja ležišta uglja u Matarugama

Vlada da dokaže javni interes od otvaranja ležišta uglja u Matarugama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Grupa nevladinih organizacija (NVO) koju čine Bankwatch, Da zaživi selo, Legalis i Eko-tim, uputila je danas Ministarstvu kapitalnih investicija komentare na Nacrt koncesionog akta o energetskoj mineralnoj sirovini mrkolignitni ugalj lokaliteta Mataruge u Opštini Pljevlja.

U zajedničkom saopštenju te grupe NVO navodi se da analiza opravdanosti ostvarivanja javnog interesa, kao obavezni dio koncesionog akta, nije dostavljena uz Nacrt koncesionog akta na razmatranje i javnu raspravu.

“Ova analiza je od posebne važnosti za ukupnu crnogorsku javnosnost kako bi se uopšte moglo diskutovati i raspravljati o dodjeli koncesije. Stoga, javni interes, koji je osnov za dodjelu koncesija i obavljanje koncesione djelatnosti, nije dokazan ili analiza koja to potvrđuje nije data na uvid javnosti”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici tih NVO smatraju da nije poznato da li je Ministarstvo izradilo ovakav akt.

“Ukoliko jeste, Ministarstvo ga treba učiniti javnim i dostupnim za javno komentarisanje, a postojeći Nacrt koncesionog akta do tada povući sa javne rasprave”, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici tih NVO su objasnili je donošenje odluke o izdavanju koncesionih prava na eksploataciju mineralnih sirovina, u konkretnom slučaju mikrolignitnog uglja na lokalitetu Mataruge, u suprotnosti sa nedavnom odlukom Vlade o prestanku daljeg korišćenja uglja nakon 2035. godine.

“Crna Gora se ove godine pridružila savezu PPCA, koji promoviše prelazak sa uglja na čiste izvore energije, i najavila da će najkasnije 2035. godine prestati da upotrebljava ugalj u energetske svrhe”, rekli su iz tih NVO.

Oni su dodali da je potencijalno donošenje odluke o izdavanju koncesionih prava na eksploataciju uglja na lokalitetu Mataruge u suprotnosti sa strateškim ciljevima Crne Gore u kontekstu evropskih integracija, što između ostalog implicira i poštovanje klimatsko-energetskih politika Evropske zajednice.

“U godinama ispred nas svaka investicija i napor treba da budu posvećeni energetskoj tranziciji, a ne uvećanju eksploatacije uglja”, kazali su predstavnici tih NVO.

Oni su objasnili da je Mataruško polje karstno područje koje se nalazi u slivu Ćehotine, te je velika pretpostavka da podzemne karstne vode završavaju u rijeku Ćehotinu i Otilovičko jezero.

“Proboj zagađenih otpadnih voda iz kopa uglja bi zagadio vodu ove rijeke i jezera i time bi se ugrozilo zdravlje građana Pljevalja koji koriste vodu iz Otilovićkog jezera za vodosnabdijevanje, kao i živi svijet u ovom slatkovodnog ekosistemu”, tvrde u tim NVO.

Sa planiranim otvaranjem ležišta uglja u Matarugama, kako su naveli, zatvara se svaka mogućnost za ruralni razvoj ovoga područja, te mogućnost očuvanja i unaprjeđivanja biološke, geološke i predione raznovrsnosti.

“Kako je ovo jedan od prvih ciljeva zaštite prirode i kreiranja polaznih osnova za održvu valorizaciju ovog područja u skladu sa zakonitostima prirode, u tom smislu pokrenut je postupak zaštite gornjeg toka rijeke Ćehotine i očekuje se proglašenje ovog područja zaštićenim u prvom kvartalu naredne godine”, dodaje se u saopštenju.

Predstavnic te četiri NVO smatraju da je otvaranje ležišta uglja u Matarugama u koliziji za ciljevima zaštite prirode.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu