fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVisoka kamata pokazatelj bankrota javnih finansija

Visoka kamata pokazatelj bankrota javnih finansija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kamatna stopa od 2,95 odsto, po kojoj se Vlada zadužila emisijom državnih obveznica, ukazuje na njen špekulativni karakter, što je posljedica neodrživog budžetskog deficita i stanja u javnim finansijama, saopštio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

“Činjenica da se Srbija zadužuje tri puta jeftinije od Crne Gore jasan je dokaz nivoa povjerenja u stabilnost crnogorskih javnih finansija”, naveo je Medojević u saopštenju.

On je dodao da špekulativne kamate privlače samo špekulativne investitore, koji su spremni da prihvate rizik da Crna Gora nakon sedam godina neće moći da isplati 870 miliona EUR ove emisije.

“Kako ne znamo bitne detalje emisije vezane za metod obračuna kamata i dinamiku plaćanja, nemoguće je procjeniti koliko godišnje će ta emisija opteretiti budžet”, rekao je Medojević.

On je poručio da špekulativni investitori mogu biti i “perači novca mafije” koji su spremni da prihvate rizik pozajmljivanja novca zemlji koja ima dvocifreni budžetski i pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 20 odsto.

“Činjenica da je ova emisija izvedena tajno, otvara pitanje korupcije i visine provizija koje su uzeli akteri te slobodne pogodbe. Transakcija nije obavljena javno preko neke od zvaničnih berzi. Očigledno je da postojao snažni interes na obje strane da se izbjegne nepoželjna konkurencija na tržištu i da se dil zatvori neposrednim dogovorom sa unaprijed izabranim investitorima”, saopštio je Medojević.

On je naveo i da u svijetu investicionog bankarstva niko ne radi ništa besplatno, odnosno da se sve vrti oko provizija, koja u poslu od 750 miliona i sa špekulativnom kamatom od skoro tri odsto, može da ide od 0,5 do jedan odsto.

“Tu akteri tajne transakcije dijele kolač od pet do devet miliona EUR. Ko je podijelio proviziju i da li je neko ko je u ovom tajnom dilu zastupao državu Crnu Goru uzeo proviziju, može da odgovori samo jedna ozbiljna i profesionalna istraga”, tvrdi Medojević.

Novom transakcijom je, prema njegovim riječima, dug porastao sa 3,66 milijardi EUR na skoro četiri milijarde, što je preko 100 odsto BDP-a. Povećanje duga smanjuje kreditni rejting Crna Gore, koji je već špekulativni, a povećaće se i kamata na nove dugove.

“Vlada je tajnom transakcijom, sa elementima velike korupcije, prekršila brojne zakone, povećala dug države deset odsto, smanjila i onako loš kreditni rejting i povećala kamate na nova zaduženja. Ovo je Vlada kontinuiteta i nastavak prakse finansiranja neracionalne javne potrošnje skupim dugovima, a da veći dio tog novca završi u džepovima tajkuna”, rekao je Medojević.

On je poručio da politika zaduživanja po sve većim kamatama, bez restrukturiranja javnog sektora, efikasne naplate poreskog duga, eliminicaije sive ekonomije i bez strategije oporavka proizvodnje i izvoza, vodi ka kriznim scenarijima, recesiji, povećanju nezaposlenosti, siromaštva i dužničkoj krizi.

“Ja bih prvo konfiskovao imovinu lopova koji su opljačkali Crnu Goru, očistio javnu upravu od špijuna i lopova DPS-a, vratio Telekom državi i napravio reviziju troskova auto-puta”, rekao je Medojević.

On je dodao i da se ne bi zaduživao bez prethodno izrađene strategije ekonomske obnove i akcionog plana.

“Neko je u ovom poslu uzeo višemilionsku proviziju. Posljednje što nam treba poslije 30 godina pljačke su korupcija i talovi. Ovo je čist kriminal i korupcija”, zaključio je Medojević.

Najčitanije

dusko knezevic, atlas grupa, pritvor

Kneževiću potvrđen pritvor

Podgorica, (MINA) - Vanraspravno vijeće Višeg suda predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću potvrdilo je...