fbpx
NaslovnicaMINA BusinessViši sud usvojio Đurđićev sporazum o priznanju krivice

Viši sud usvojio Đurđićev sporazum o priznanju krivice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Viši sud u Podgorici usvojio je danas sporazum bivšeg izvršnog direktora Atlas banke, Đorđa Đurđića o priznanju krivice u slučaju Kaspia.

Sutkinja Višeg suda, Biljana Uskoković, kazala je na održanom ročištu da je sporazumom predviđeno da Đurđić za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, bude kažnjen šest mjeseci zatvora koje će izdržavati u prostorijama stanovanja.

Đurđiću je izrečena i sporedna novčana kazna od dvije hiljade EUR, dok u humanitarne svrhe Kliničkom centru mora da plati 200 EUR. On je obavezan i da izmiri troškove sudskog postupka.

Protiv Đurđića i vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića, koji se nalazi u bjekstvu, u slučaju Kaspia podignuta je optužnica koju je Viši sud 20. maja potvrdio zbog osnovane sumnje da su nezakonito izdali garancije Atlas banke na iznos od 12,5 miliona EUR.

Kneževiću je prethodno vlasnik Kaspia Property isplatio 12,4 miliona EUR za hotel Princes, međutim ta kupoprodaja nikada nije finalizovana. Kaspia je aktivirala garancije Atlas banke i na sudu dobila svoj novac, dok Knežević milione koje je uzeo nikada nije vratio banci.

Prema navodima optužnog akta, Đurđić je bio podstreknut od Kneževića da izda i odobri garanciju s ciljem pribavljanja koristi drugoj osobi – Kneževiću, koji je većinski vlasnik banke.

Đurđićev advokat, Lazar Aković kazao je novinarima nakon ročišta da je njegov branjenik, suočen sa teškom optužbom i problemima u kojima se našao, donio racionalnu odluku da prizna izvršenje tog krivičnog djela koje mu je stavljeno na teret optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

„Od njega je potekla inicijativa da se zaključi sporazum o priznanju krivice sa SDT-om. Danas je održano ročište pred Višim sudom u Podgorici gdje je Sud donio odluku da se usvoji sporazum o priznanju krivice, gdje je mom branjeniku izrečena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci koja će se izdržavati u prostorijama stanovanja“, naveo je Aković.

On je rekao i da se ne bi izjašnjavao u vezi sa drugim postupcima koji se vode protiv Đurđića.

„Izvršenjem ovog krivičnog djela moj branjenik nije za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist u visini makar ijednog centa, tako da je po meni stav Atlas banke potpuno ispravan da u odnosu na njega ne postavi imovinsko-pravni zahtjev“, saopštio je Aković.

Đurđić je kazao da su za njega mjerodavni samo pravosudni organi Crne Gore i institucije sistema, kao i da je to izraz njegove slobodne volje.

Uskoković je na ročištu kazala da je Đurđić 20. maja 2015. godine svjestan, uračunljiv i umišljajno podstreknut od vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića potpisao garanciju u vezi sa prodajom hotela Princes u Baru sa Kaspia properties grupom.

„Tim sporazumom Đurđić je saglasan da se oglasi krivim i da mu sud izrekne kaznu. Ukoliko samovoljno jednom u roku od pet sati ili dva puta ukupno šest sati napusti stambene prostorije, Sud će mu odrediti da ostatak kazne izdržava u zatvorskoj prostoriji“, navela je Uskoković.

Đurđić je sporazumom saglasan da se odriče prava na suđenje i žalbu.

On je Sudu kazao da je to njegov sporazum i da u cjelosti ostaje pri njemu.

„Protiv mene se vode još dva postupka pred SDT-om i to za utaju poreza i doprinosa i za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju putem pomaganja“, dodao je Đurđić.

Tužiteljka Stojanka Radović, kazala je da na okrivljenog nije vršen nikakav pritisak.

„Predočena su mu njegova prava i na način da priznanje krivice mora biti u cjelosti, kao i da se odriče prava na suđenje. On je priznao izvršenje krivičnog djela i sa njegovim braniocem je zaključen sporazum, što je Tužilaštvu olakšalo u gonjenju drugog okrivljenog“, rekla je Radović.

Ona je dodala da optuženom nije obećano ništa van tog sporazuma.

„Tužilaštvo se opredijelilo da sa njim zaključi sporazum zato što on sebi nije pribavio nikakvu imovinsko-pravnu korist, što je lošeg imovinskog stanja, mlad je čovjek, otac dvoje djece i nezaposlen“, kazala je Radović.

Najčitanije