fbpx
NaslovnicaMINA BusinessViše prevezenih putnika u prvom kvartalu 

Više prevezenih putnika u prvom kvartalu 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prevoz putnika u prvom kvartalu porastao je u svim vidovima saobraćaja u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da je prevoz putnika u posmatranom periodu porastao u željezničkom saobraćaju 1,1 odsto, drumskom 0,5 odsto, lokalnom drumskom 2,1 odsto, prevozu putnika na aerodromima 6,4 odsto, redovnom vazdušnom šest odsto i vanrednom vazdušnom prevozu 23,2 odsto.

“Kod prevoza robe u prvom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine pad se bilježi kod željezničkog 24,7 odsto i ukupnog prometa robe u lukama 13,6 odsto, dok je rastao prevoz robe na aerodromima 9,2 odsto”, navodi se u saopštenju.

Broj pretovarenih tona u lukama, u prvom kvartalu, u odnosu na isti kvartal prošle godine bilježi pad 12 odsto, a kod izmanipulisanih tona rast od 7,3 odsto.

“Potrošnja minuta fiksne telefonije u prvom kvartalu u odnosu na uporedni period pala je 18,6 odsto, dok je potrošnja minuta mobilne telefonije porasla 1,1 odsto”, rekli su iz Monstata.

Broj registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila u prvom kvartalu iznosi 49,03 hiljade, što je 6,6 odsto više nego u istom kvartalu prošle godine.

“Broj prvi put registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila u prvom kvartalu iznosi 5,06 hiljada, što je 0,3 odsto više nego u istom kvartalu prošle godine”, naveli su iz Monstata.

U prvom kvartalu drumskim teretnim motornim vozilima prevezeno je 209 hiljada tona robe, uz ostvarenih 22,09 miliona tonskih kilometara. Pređeni kilometri vozila sa utovarom iznosili su 927 hiljada kilometara.

“U strukturi prevezene robe unutašnji prevoz učestvuje sa 92,8 odsto ili 194 hiljade tona prevezene robe, dok međunarodni prevoz učestvuje sa 7,2 odsto ili 15 hiljada tona prevezene robe”, precizirali su iz Monstata.

U strukturi ostvarenih tonskih kilometara unutrašnji prevoz učestvuje sa 68,6 odsto ili 15,15 miliona tonskih kilometara, a međunarodni prevoz sa 31,4 odsto ili 6,94 miliona tonskih kilometara.

Najčitanije