fbpx
29.9 C
Podgorica
August 8, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessVeliki potencijal da postanemo privlačna destinacija za digitalne nomade

Veliki potencijal da postanemo privlačna destinacija za digitalne nomade

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora može postati privlačna destinacija za rad i život digitalnih nomada, saopštila je koordinatorka Programa za privlačenje digitalnih nomada, Tamara Džuver i dodala da time žele da iskoriste trenutak i kreiraju povoljan ambijent za njihov život i rad.

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, kazala da je, kada je riječ o digitalnom nomadizmu, Crna Gora na početku, ali sa velikim potencijalom.

„Kreirali smo Program koji je na javnoj raspravi. Prikupljamo predloge, sugestije i komentare, a nakon toga će Program biti usvojen na sjednici Vlade“, rekla je Džuver.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, objasnila da je digitalni nomad strani državljanin, koji putem elektronskog poslovanja radi za strana privredna društva ili kao preduzetnik ima svoju firmu registovanu u nekoj od stranih zemalja.

„Oni svoje plate stiču radom za stranu kompaniju i njima nije dozvoljeno da rade u Crnoj Gori. To je bitno da istaknemo zbog svih olakšica koje su predviđene ovim Programom. Kada govorimo o digitalnim nomadima obično pričamo o grafičkim dizajnerima, programerima, ljudima koji dolaze iz IT industrije i na taj način želimo da njihovim dolaskom i radom sa lokalnom zajednicom podstičemo razvoj ICT-ja u Crnoj Gori“, rekla je Džuver.

Prednosti zbog kojih bi Crna Gora bila privlačna digitalnim nomadima su, kako je kazala, predivna priroda, životni standard i niski troškovi života.

„Tokom kreiranja Programa vodili smo se primjerom Hrvatske. Oni su za samo nekoliko mjeseci uspjeli da regulišu status digitalnog nomada, radom i saradnjom privatnog sektora i Vlade. Iskoristili smo njihovo iskustvo i želimo da primijenimo dobre prakse koje je Hrvatska primijenila. Ali ono što može biti naša prednost je što možemo da iskoristimo iskustvo Hrvatske da unaprijedimo naš normativni okvir“, kazala je Džuver.

Kada je riječ o normativnom okviru u pitanju su, kako je navela, izmjene Zakona o strancima gdje će se produžiti privremeni boravak za digitalne nomade.

„Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija u saradnji sa drugim ministarstvima radi na tome da sve izmjene i dopune Zakona budu spremne, kako bismo u narednoj godini mogli da primijenimo ovaj Program i što prije dočekamo digitalne nomade“, objasnila je Džuver.

Saradnja Hrvatske i Crne Gore u tom dijelu je, kako je dodala, izuzetno značajna, jer Hrvatska propisuje da digitalni nomad u toj državi može biti do godinu, nakon čega mora napraviti pauzu od šest mjeseci, prije nego što ponovo aplicira za isti status, a to vrijeme može se iskoristiti da Crna Gora privuče toga nomada.

„Ono što je možda iznenađenje je da mi već sada u Crnoj Gori imamo ljude koji su došli iz Velike Britanije, Kanade, Amerike, zemalja Evropske unije. Nemaju regulisan status digitalnih nomada, jer nas čekaju sve ove normativne izmjene, ali borave ovdje i rade iz Crne Gore“, rekla je Džuver.

Prema njenim riječima, cilj je povezati ljude iz crnogorskog IT sektora sa digitalnim nomadima koji su došli iz razvijenih zemalja, kako bi i jedni i drugi usavršavali znanje i na taj način osnažili cjelokpunu IT industriju u Crnoj Gori.

„Čeka nas dugotrajan proces digitalne transformacije u Crnoj Gori, kako bismo razvili sve servise i moderne alate, koji su potrebni digitalnim nomadima i našim građanima. Potrebno je udružiti snage javnog, privatnog, civilnog i akademskog sektora kako bi svi jednako doprinijeli digitalnom razvoju Crne Gore“, navela je Džuver.

Ona je rekla da se mora mijenjati i sistem obrazovanja, odnosno početi prvo od osnovnih, pa srednjih škola i fakulteta.

„Nije dovoljno samo da kreiramo napredni program na fakultetu vezano za programiranje, ili neke napredne tehnologije, već moramo osnaživati djecu, mlade i studente od samog početka“, kazala je Džuver.

Digitalni uzori Crne Gore su, kako je navela, Estonija, Slovenija, Grčka, Amerika, Velika Britanija i Kanada.

„Srećni smo što je na čelu ministarstva neko ko dolazi iz Kalifornije i može da prenese iskustvo i napredne programe implementira i u Crnoj Gori. Jedan od tih programa je i Saradnici u inovacijama, u okviru kojeg i ja, kao neko ko dolazi iz privatnog sektora, tačnije kompanije Telenor, radim na projektima Ministarstva. Ovaj program ministarka Tamara Srzentić je pokrenula po ugledu na Entrepreneurs in Residence koji postoji u Kaliforniji“, rekla je Džuver.

Cilj je, kako je dodala, uključiti što više eksperata iz privatne industrije, civilnog i akademskog sektora, koji će zajedno sa javnim službenicima raditi na digitalnoj transformaciji Crne Gore.

„U narednom periodu, u okviru Montenegro Digitala, biće lansiran program Montenegro Digital Corps, koji će obuhvatiti i svršene studente koji žele da se uključe u rad na digitalnim projektima Ministarstva, ali i sve eksperte, kao i ljude koji nisu iz Crne Gore, a žele da dio svog vremena ustupe, i svojim znanjem i ekspertizom doprinesu digiatalnoj transformaciji Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

počinju Premijer liga, Bundesliga i Liga 1

Dečić pobijedio Budućnost

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Dečića pobijedili su večeras u Podgorici ekipu Budućnosti 2:0, u...