fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVeći promet na berzi

Veći promet na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neznatan rast indeksa i veći promet obilježio je sedmicu na Montenegroberzi u kojoj je vijest o ratu u Ukrajini uzdrmala svjetska tržišta, a Rusija se zbog sankcija Zapada našla u izolaciji.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 porastao je neznatno na 766,08 poen, a MONEX na 9.860,15 bod.

Promet je iznosio 87,9 hiljada i bio je 1,8 puta veći od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 13 transakcija, a najveći udio u prometu imale su akcije Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera, i to 41,45 odsto.

Rat u Ukrajini uzdrmao je svjetska tržišta, Rusiji su zbog invazije na Ukrajinu uvedene opsežne sankcije, a cijene nafte rastu zbog straha trgovaca da bi mogle biti proširene i na izvoz nafte.

Invazija Rusije na Ukrajinu traje već sedmicu, štete su ogromne, poginulih sve više, a Rusija se zbog sankcija Zapada našla u izolaciji.

Iz Centralne banke su poručili da je crnogorski bankarski sistem stabilan i izuzetno likvidan, pri čemu je više nego očigledno da čak i potpuno povlačenje depozita nerezidentnih lica iz Rusije ne može ugroziti likvidnu poziciju na nivou Sistema.

„Imajući u vidu da likvidna aktiva na nivou sistema 1. marta iznosi 1,46 milijardi EUR, više je nego očigledno da čak i potpuno povlačenje depozita nerezidentnih lica iz Rusije ne može ugroziti likvidnu poziciju na nivou sistema“, navodi se u saopštenju.

CBCG, od početka rata u Ukrajini na dnevnoj osnovi prati stabilnost depozita na nivou pojedinih banaka i sistema kao cjeline. Posebna pažnja se posvećuje depozitima nerezidentnih lica koji dolaze iz Ukrajine i Rusije.

Prethodno je ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao Pobjedi da ukoliko dođe do toga da banke koje posluju u Crnoj Gori budu morale da pošalju van sistema ruske depozite, može se desiti da likvidnost nekoliko kreditnih institucija bude ugrožena.

Na kraju prošle godine nerezidenti su držali 1,17 milijardi EUR depozita u crnogorskim bankama. To uključuje novac stranih državljana, kompanija i finansijskih institucija.

Crna Gora se 1. marta pridružila sankcijama koje je protiv Rusije pokrenula Evropska unija (EU), a iz Ministarstva vanjskih poslova tada je saopšteno da to neće uticati na finansijski sistem, jer u našoj zemlji nema filijala ruskih banaka.

Rasle su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 3,4 odsto na 90 centi.

Pad su zabilježili Sveti Stefan hoteli 3,1 odsto na 3,1 EUR, kao i Crnogorski Telekom blago na 1,2 EUR.

Akcije HG Budvanska rivijera i Port of Adrie zadržale su se na prošlosedmičnih 6,1 EUR odnosno 11,5 centi.

Sedmicu je obilježio Monstatov podatak o prosječnoj zaradi bez poreza i doprinosa koja je u januaru iznosila 686 EUR, što je 27,7 odsto više u odnosu na decembar prošle godine.

Prosječna neto zarada u januaru je u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla 29,4 odsto. To je ujedno prva zarada u skladu sa proramom Evropa sad.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, kazao je da je program Evropa sad uspio i da je potpuno održiv, što pokazuju i podaci Monstata o prosječnoj zaradi za januar.

„Evropa sad je uspjela i to smo vidjeli sa objavom Mostatovih podataka, gdje je prosječna plata za januar 686 EUR. Samo mjesec od primjene proprisa prognozirali smo da će prosječna plata porasti do 700 EUR do kraja ove godine“, rekao je Spajić na konferenciji za novinare o rezultatima programa Evropa sad.

On je kazao da je prvi put u istoriji Crne Gore minimalna potrošačka korpa za četiri osobe manja od prosječne zarade, jer je iznosila 681 EUR, a zarada 686 EUR.

Akcije Eurofonda rasle su 9,1 odsto na 0,12 centi.

Kompanija Plantaže je, kako su kazali njeni predstavnici ove sedmice, jedna od najvrijednijih državnih kompanija sa stalnom imovinom preko 400 miliona EUR.

Odbor direktora Plantaža usvojio je izvještaj o procjeni vrijednosti stalne imovine, koji je uradila jedna od četiri najcijenjenijih revizorskih kuća na svijetu Ernest&Young.

Iz Plantaža su kazali da prema izvještaju stalna imovina Plantaža 31. decembra prošle godine vrijedi preko 400 miliona EUR.

„Usvojeni izvještaj pokazuje višestruko veću vrijednost od one koja se trenutno vodi u poslovnim knjigama kompanije. Posljednja zvanična procjena stalne imovine Plantaža rađena je davne 1992. godine, u doba hiperinflacije, dok je stalna imovina kompanije na kraju 2020. godine vrijedjela nešto preko 72 miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

Ukupan promet na Montenegroberzi u januaru je iznosio 295,94 hiljade EUR i bio je 55 odsto manji nego u decembru prošle godine.

„U poređenju sa januarom prošle godine, promet je manji 96 odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 18,5 hiljada EUR, a veći dio, odnosno 39 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

U januaru je trgovano 16 dana i zaključeno je 55 transakcija. Jednak broj transakcija je sklopljen na berzanskom i slobodnom tržištu.

„Trgovinom akcijama 19 kompanija, ne uključujući akcije fondova, ostvareno je 295,85 hiljada EUR prometa ili 99 odsto ukupnog i zaključene su 54 transakcije“, dodaje se u Biltenu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Po pobjeda braće Nurković na Grend slemu u Dušanbeu

Podgorica, (MINA) - Džudisti rožajskog Ibra, Jahja i Jusuf Nurković, ostvarili su po pobjedu...