fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryVeće penzije u februaru

Veće penzije u februaru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Penzioneri u Crnoj Gori primiće veće penzije u februaru, najavio je direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), Dušan Perović, ali nije precizirao iznos uvećanja.

“Svakako će biti povišica, a koji je iznos u ovom trenutku ne možemo precizno saopštiti”, rekao je Perović Radiju Crne Gore.

On je dodao da su u prošloj godini porasli prihodi od doprinosa i da je deficit smanjen oko jedan odsto, dok je broj penzionera povećan 3,2 hiljade na preko 130 hiljada.

Preliminarni podaci pokazuju da je u prošloj godini zabilježen rast izvornih prihoda Fonda po osnovu doprinosa od 4,6 odsto u odnosu na 2017.

“Ostvareni su izvorni prihodi od skoro 317 miliona EUR ili 4,6 odsto više nego 2017. To pokazuje da su finansijski rezultati mnogo bolji”, kazao je Perović.

On je saopštio da je bolja naplata doprinosa smanjila deficit na 24 odsto, pa je prošle godine povučeno nedostajućih 102 miliona EUR.

“To je pad od dodatnih jedan odsto i manja izdvajanja za Fond iz državnog budžeta”, objasnio je Perović.

On je podsjetio da su prošlu godinu obilježili zahtjevi sindikata, dijela vladajuće koalicije i opozicije o povećanju najniže penzije sa 125 na 140, odnosno 155 EUR.

Perović je naveo da je Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju još na usaglašavanju i da će tokom godine biti proslijeđen na mišljenje Evropskoj komisiji (EK). On je kazao da su u pregovorima usaglašeni su pojedini stavovi.

“Nezahvalno je da govorim o pojedinostima zakona dok ne budemo imali konačan tekst”, rekao je Perović.

Na evidenciji Fonda trenutno ima 130,23 hiljade penzionera, od čega najviše korisnika starosnih i porodičnih penzija, dok je broj invalidskih godinama u padu.

“Karakteristično je da se iz godine u godinu smanjuje broj korisnika takvih penzija. Tu se radi o kvalitetnom i stručnom radu Ljekarske komisije”, ocijenio je Perović.

I ove godine je iz budžeta, koji iznosi preko 420 miliona za ovu godinu, opredijeljeno 300 hiljada za jednokratne pomoći najugroženijim penzionerima. Toliko je obezbijeđeno i za zimnicu, a 200 hiljada za odmor.

Za stambenu izgradnju će biti opredijeljen milion EUR, dok će 40 stanova na Cetinju biti useljeno najkasnije za mjesec.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije