fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVeće američke zalihe spustile cijene nafte prema 82 USD

Veće američke zalihe spustile cijene nafte prema 82 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte spustile su se u srijedu na međunarodnim tržištima prema 82 USD budući da je rast zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prigušio strah od nedovoljne ponude.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 82,16 USD, dok je na američkom oslabila 35 centi na 78,58 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je na početku sedmice uzdrmala odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o tek postepenom povećanju snabdijevanja u idućim mjesecima, uprkos pozivima potrošača poput SAD-a da isporučuju znatno više barela kako bi podmirili veću potražnju.

OPEC+ planira u novembru da poveća proizvodnju za samo 400 hiljada barla dnevno, usprkos procjeni tehničkog odbora da će do kraja godine na tržištu nedostajati oko 1,1 milion barla dnevno, a u idućoj godini možda i 1,4 miliona.

“Na pomolu je energetska kriza budući da zima na sjevernoj hemisferi nije još ni počela, a to priprema teren za još više cijene nafte”, rekao je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

Cijene nafte porasle su ove godine više od 50 odsto, pojačavajući inflatorne pritiske koji bi mogli zaustaviti oporavak ekonomij od pandemijske krize. Evropa bilježi rekordno visoke cijene prirodnog gasa, a trend slijede i cijene uglja velikih izvoznika.

Uzlazni trend cijena nafte zaustavio je podatak Američkog instituta za naftu (API) da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici porasle gotovo milion barela, signalizirajući posustajanje potražnje.

Pažnja tržišta sada se preusmjerava na vladin izvještaj o zalihama kako bi se utvrdilo hoće li potvrditi API-jeve podatke.

Odvojeno je OPEC objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u utorak koštao 80,43 USD, što znači da je poskupio 2,18 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije