fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVeće američke zalihe spustile cijene nafte

Veće američke zalihe spustile cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 71 USD, jer su veće zalihe u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i zabrinutost za potražnju zbog trgovinskog sukoba sa Kinom zasjenile geopolitičke napetosti na Bliskom istoku.

Barel sirove nafte pojeftinio je na londonskom tržištu 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 70,96 USD. Na američkom tržištu barel se prodavao po 52 centa nižoj cijeni, od 61,15 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci su se usresredili na izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koji je neočekivano pokazao rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici 8,6 miliona barela. Analitičari su očekivali da će pokazati pad zaliha od 800 hiljada barela.

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je trgovinski rat sa Kinom “malom čarkom”, tvrdeći da pregovori između dvije vodeće svjetske ekonomije nijesu propali. Trgovce brinu posljedice po ekonomski rast, a time i potražnju za naftom.

Značajniji pad cijena zaustavila je objava Saudijske Arabije o napadu dronovima naoružanim eksplozivom na naftnu infrastrukturu u blizini Rijada. Informacija iz Rijada nadovezala se na vijest o sabotaži na četiri tankera u Fujairahu u Ujednjenim Arapskim Emiratima, potpirujući strahovanja od sukoba u ključnoj regiji za proizvodnju i transport nafte.

“Budući da se na Bliskom istoku proizvodi skoro trećina svjetske nafte, a tamo su locirani i gotovo kompletni globalni rezervni kapaciteti, naftno tržište vrlo je osjetljivo na bilo kakve napade na naftnu infrastrukturu u toj regiji”, upozorili su iz švajcarske banke UBS.

Incidenti su se vremenski poklopili s pojačanim napetostima u američko-iranskim odnosima nakon objave Vašingtona da će u ovom mjesecu pokušati potpuno da blokira izvoz iranske nafte. SAD paralelno pojačava vojnu prisutnost u Persijskom zalivu, tvrdeći da time odgovara na prijetnje Irana.

Američka vojska je saopštila da je spremna za “moguće direktne prijetnje u Iraku”, identifikujući kao njihov izvor snage koje imaju potporu Irana.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) saopštila da će svjetska potražnja za njenom naftom u ovoj godini biti veća nego što se očekivalo zbog posustajanja potražnje konkurencije, uključujući i američke proizvođače iz škriljaca.

Objava signalizira tješnju ponudu ukoliko OPEC nastavi koordinirano da smanjenje snabdijevanje, 1,2 miliona barela dnevno, prema dogovoru iz novembra prošle godine.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da će svjetskom tržištu ove godine trebati vrlo malo dodatne nafte iz OPEC-a budući da će snažna američka proizvodnja kompenzovati smanjeni izvoz iz Irana i Venecuele.

IEA je ujedno blago snizila prognozu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini, 90 hiljada barela dnevno na 1,3 miliona barela dnevno. Njen izvještaj pokazuje da je potražnja prošle godine rasla 1,2 miliona barela dnevno.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 70,66 USD, što znači da je pala 55 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...