fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVeća saudijska proizvodnja protivteža američkim sankcijama Iranu

Veća saudijska proizvodnja protivteža američkim sankcijama Iranu

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u srijedu na međunarodnim tržištima na nivo od 85 USD, jer je veća saudijska proizvodnja neutralizovala nervozu tržišta zbog stupanja na snagu američkih sankcija iranskom naftnom sektoru.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje na 85 USD.

Na američkom tržištu bila je skoro nepromijenjena i barelom se trgovalo po 75,38 USD, prenosi Hrportfolio.

Na tržišta su uticala očekivanja da će američke sankcije iranskom naftnom sektoru, koje stupaju na snagu početkom novembra, povećati kapacitete ostalih velikih proizvođača.

Uticaj američkih sankcija Iranu neutralizovala je izjava saudijskog ministra energetike Khalida al Faliha da je ta država u oktobru povećala proizvodnju na 10,7 miliona dnevno, najavljujući njeno dalje povećanje u narednom mjesecu.

Analitičar švajcarske savjetodavne kompanije Petromatrix, Olivier Jakob smatra da to neće bitno promijeniti stanje na tržištu.

“Saudijci su i dalje jako suzdržani. Tržište želi krupnije poteze, zato ne reaguje previše na medijske naslove”, rekao je Jakob.

Vašington je opet tražio od Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznica, poput Rusije, da povećaju proizvodnju kako bi zaustavili rast cijena nafte, ali je njihov odgovor do sada bio suzdržan.

Prema neimenovanim izvorima agencije Reuters, Rusija i Saudijska Arabija su prije sastanka OPEC-a i grupe nezavisnih proizvođača u Alžiru obavijestile Sjedinjenje Američke Države (SAD) o internom dogovoru o povećanju snabdijevanja.

Rast cijena nafte dodatno je zakočio i jači dolar, koji smanjuje kupovnu moć ostalih valuta a time izgledno i potražnju za naftom.

OPEC je u srijedu objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u utorak iznosila 83,28 USD, što znači da je porasla 1,8 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije