fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUvesti sniženu stopu PDV-a od sedam odsto na sve usluge u ugostiteljstvu

Uvesti sniženu stopu PDV-a od sedam odsto na sve usluge u ugostiteljstvu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turistički poslenici i ugostitelji traže od Vlade da razmotri mogućnost uvođenja snižene stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) od sedam odsto na sve usluge u ugostiteljstvu.

Na zajedničkoj sjednici Odbora turizma i ugostiteljstva i Grupacije ugostitelja Privredne komore (PKCG) saopšteno je kako analize pokazuju da se može očekivati rast konkurentnosti i prihoda ukoliko se paralelno sa elektronskom fiskalizacijom uvede ovako snižena stopa PDV-a.

“Na ovaj način bi se uticalo na snažan oporavak, unapređenje poslovanja i konkurentnost crnogorskog turizma, povećanje investicija, rast zapošljavanja i smanjenje sive ekonomije u sektoru ugostiteljstva, a sve u skladu sa uporednom praksom zemalja Mediterana iz EU“, saopšteno je na sjednici.

Iz PKCG je saopšteno da je stopa PDV-a u ugostiteljstvu kod pripremanja i služenja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih i gaziranih sa dodatkom šećera i kafe, privremeno snižena na sedam odsto, da bi se podržalo poslovanje ugostitelja u vremenu pandemijske krize i primjenjivala se do 31. avgusta ove godine, od kada se primjenjuje samo na objekte koji pružaju usluge keteringa.

Predsjednik Grupacije ugostitelja, Igor Vujošević, saopštio je da bi niža stopa PDV-a na usluge iz područja ugostiteljstva bila u skladu sa direktivama EU.

„Ona bi uslove poslovanja crnogorskog hotelijerstva približila onim u konkurentskim, mediteranskim i drugim evropskim zemljama, gdje se ta stopa u prosjeku kreće od pet do deset odsto. Od primjene snižene stope PDV-a za usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka u svim hotelima, realno bi bilo očekivati, povećanje investicija i rast zapošljavanja, što je bilo iskustvo i u drugim zemljama koje su snižavale tu stopu“, naveo je Vujošević.

U tom smislu, kako je rekao, možda bi trebalo govoriti ne o sniženim, nego o konkurentnijim cijenama i preusmjeravanju novca u investicije u sektor hotelijerstva.

Prema riječima Vujoševića, za dalji razvoj crnogorskog turizma potrebno je sagledati mogućnost da se stvore uslovi da se i u sektoru ugostiteljstva primjenjuje jedinstvena snižena stopa PDV-a od sedam odsto, koja bi se odnosila na usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane, kao i na bezalkoholna pića i napitke, vino i pivo u ugostiteljskim objektima.

Dosadašnja iskustva govore da smanjena stopa PDV-a na usluge smještaja i kod pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe, nije imala negativni uticaj na prihode budžeta, nego je kroz povećani obim dovela do većih prihoda od PDV-a.

Takođe, prednost istovjetnih stopa PDV-a u okviru turističke djelatnosti je jednostavniji i obračun sa manje grešaka, a nadzor koji vrši poreski organ je jednostavniji i efikasniji.

„Upoređujemo se sa Evropom i želimo Evropu sad, pa bi onda i PDV trebalo da bude kao u evropskim odnosno zemljama regiona u kojima turizam ima veliki uticaj na bruto domaći proizvod (BDP)“, smatra Vujošević.

Načelnik Direkcije za poreski sistem i poresku politiku u Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Jovica Petričević, je objasnio da je odluka da se snižena stopa PDV-a vrati na opštu stopu od 21 odsto posljedica dobrih rezultata postignutih u ovom sektoru tokom ove godine.

„Riješili smo da vratimo stopu PDV-a zbog uspješne turističke sezone i oporavka privrede. Kriza je tu, ali biznis postiže dobre rezultate. Jedan od razloga vraćanja stope PDV-a je i stabilnost budžeta“, kazao je Petričević.

On je ukazao na to da sniženu stopu PDV-a uglavnom nije pratilo smanjenje cijena u ugostiteljskim objektima.

„Snižavanje stope PDV-a na sedam odsto nije nikakvu korist donijelo krajnjem potrošaču“, tvrdi Petričević.

Predstavnik Lipske pećine, Tomo Knežević, podržava zahtjeve kolega da se snizi stopa PDV-a ujedno polemišući sa stavom predstavnika Ministarstva da se turistička privreda oporavila.

„Pričamo i dalje o ranjenom tržištu. Turizam se nije oporavio, već je samo na putu oporavka. Trebaće nam još jedna ovakva godina da bi to bilo tako. I dalje smo u kovid godini, kada je strah prisutan kod gostiju. Ako pustimo da se PDV vrati na 21 odsto nanijećemo završni udarac turizmu“, smatra Knežević.

On je objasnio da prihodi koji su ostvareni minule sezone uglavnom pokrivaju dugove privrednih subjekata iz izgubljene prošle godine.

Sa tom ocjenom se saglasio predsjednik Odbora Ranko Jovović.

„Ako se izgubi cijela godina u turizmu, neophodno je nadoknaditi te troškove. Teško da može jedna sezona da oporavi turizam od akumuliranih gubitaka iz prošle godine“, kazao je Jovović.

Predstavnik Udruženja hotela Crne Gore, Boris Marđonović, podržao je predlog kolega pivrednika da traže smanjenje pomenute stope.

„Podizati stopu PDV-a pogotovo na smještaj u ovakvoj situaciji je velika greška. Donošenje ovakvih odluka se unaprijed planira za nekoliko godina. Očekivali smo da se budžet puni većim zahvatom iz sive zone“, rekao je Marđonović.

Prema riječima glavne turističke inspektorke, Svetlane Šljivančanin, na terenu je evidentno da se pojedini ugostitelji preregistruju kako bi zadržali nižu stopu PDV-a.

„Napominjem da smo u cilju zaštite javnog zdravlja i života ljudi pojačali intenzitet inspekcijskog nadzora i u kontrolu poštovanja mjera u ugostiteljskim objektima uključili inspektore iz svih inspekcija ne samo turističke. Molimo da vodite računa o poštovanju mjera pošto pečatimo ugostiteljske objekte koji ih krše“, rekla je Šljivančanin.

Tokom sjednice se čuo i stav privrednika da je potrebno intenzivnije kontrolisati izdavaoce privatnog smještaja, jer u toj oblasti država nema dovoljnu kontrolu plaćanja PDV-a.

Zaključeno je da će PKCG uputiti inicijativu Ministarstva finansija i socijalnog stranja za sastanak sa predstavnicima turističkih privrednika na temu najavljenog povećanja stope PDV-a u ugostiteljstvu.

Takođe, navedena inicijativa za sastanak biće upućena i Odboru za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine.

Iako su bili pozvani, sjednici nijesu prisustvovali predstavnici ministarstava ekonomskog razvoja i zdravlja i Instituta za javno zdravlje, kako bi sa privrednicima razgovarali o mjerama u susret dočeku Nove godine.

Kako privrednici na samoj sjednici nijesu imali sagovornike za ovu tačku dnevnog reda, donešen je zaključak da će se u Komori, početkom naredne sedmice, na tu temu inicirati sastanak turističkih privrednika sa predstavnicima ta dva resora i Instituta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Partizan, Liga konferencija, žrijeb, Šerif

Sjutra utakmice 27. kola

Podgorica, (MINA) - Utakmicama 27. kola, nakon dvonedjeljne pauze, sjutra će biti nastavljeno takmičenje...