fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUtvrđen Nacrt izmjena i dopuna Zakona o CBCG

Utvrđen Nacrt izmjena i dopuna Zakona o CBCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savjet vrhovne monetarne institucije utvrdio je danas Nacrt izmjena i dopuna Zakona o Centralnoj banci (CBCG), u susret rokovima utvrđenim Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2022-2023 za usvajanje tog zakonskog teksta.

„Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o CBCG se status i poslovanje ove institucije u potpunosti usklađuje sa pravnom tekovinom EU. Usvajanjem tog zakona bi se ispunio dio obaveza iz prvog mjerila koje se odnosi na Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna unija, čime bi se stekli uslovi za zatvaranje pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom u okviru pomenutog poglavlja“, navodi se u saopštenju.

U prethodne dvije godine, CBCG imala je intenzivnu komunikaciju sa Evropskom komisijom, kroz koju su usaglašena sva pitanja u vezi sa potrebnim izmjenama zakona. Evropska komisija je, nakon implementiranja svih njenih predloga i sugestija u konačan tekst Nacrta zakona, dala pozitivno mišljenje na njega.

„Tokom izrade Nacrta zakona, CBCG je blisko sarađivala i sa ekspertima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kroz program tehničke pomoći koji je bio dodijeljen u ovu svrhu“, dodaje se u saopštenju.

CBCG je utvrđeni Nacrt izmjena i dopuna Zakona o Centralnoj banci uputila Ministarstvu finansija na dalju proceduru, kako bi se ispunila obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2022-2023, po kome je usvajanje ovog zakona planirano za prvi kvartal naredne godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije