fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsvojeno 799 zahtjeva za otpis zastarjelog duga

Usvojeno 799 zahtjeva za otpis zastarjelog duga

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Preduzeću Vodovod i kanalizacija Podgorica u prošloj godini je podnijeto 908 zahtjeva za otpis zastarjelih potraživanja, od čega je 799 zahtjeva usvojeno.

U izvještaju o realizaciji programa obavljanja komunalnih djelatnosti tog preduzeća za prošlu godinu, o kojem će se odbornici izjasniti u utorak, naznačeno je da je 19 zahtjeva odbijeno, dok je kod 90 predmeta postupak u toku, piše Dan.

U dokumentu nije naznačen iznos zastarjelih potraživanja koja će biti otpisana.

Vodovod je u prošloj godini na utuženje predao 699 predmeta, od čega se 582 odnose na građane, a 117 na preduzeća.

“Efekti naplate, ako se uzmu u obzir zaključeni ugovori po utuženju i dobrovoljne uplate iznose oko 50 odsto, i za građane i za preduzeća. Izuzeta je naplata po osnovu blokade računa, jer se ne može procijeniti sigurnost naplate cijelokupnog iznosa. Bolji efekti su svakako postignuti kod kategorije preduzeća, gdje efekat naplate, ne računajući blokade, iznosi oko 63 odsto”, navodi se u dokumentu.

Što se tiče prinudne naplate, preduzeće ima dosta poteškoća u radu, koje se ogledaju u nepotpunoj dokumentaciji potrebnoj za utuženja zbog neispravnih matičnih brojeva, nepokrenutih ili nezavršenih ostavinskih postupaka.

“Kada govorimo o preduzećima dešava se da su ona izbrisana iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), u stečaju su, ili su u pitanju poslovni prostori koji se vode na fizička lica, a za koje ne raspolažemo PIB-om ili matičnim brojem”, navodi se u dokumentu.

U izvještaju su se osvrnuli i na postupak stečajnih prijava potraživanja.

“U toku prošle godine, nakon objavljivanja oglasa o pokretanju stečaja nad određenim preduzećima, kompanija je podnijela deset prijava potraživanja. Ona su svrstana u klasu neobezbijeđenih, pa je njihova naplata ili spora ili neizvjesna”, piše u dokumentu.

Vodovod je u prošloj godini imao procenat naplate vode od 90,53 odsto.

“Evidentna je bolja naplata potraživanja kod preduzeća, a znatno slabija kod kategorije domaćinstava, što je bilo i očekivano zbog aktelne epidemiološke situacije”, navodi se u dokumentu.

Najčitanije

Dvosatna manifestacija umjesto tradicionalne šetnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija slobodnih sindkata (USSCG) sjutra će, umjesto tradicionalnom šetnjom, Međunarodni praznik...