fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsvojeni zakoni doprinose jačanju IT privrede

Usvojeni zakoni doprinose jačanju IT privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novousvojeni zakoni o inovacionoj djelatnosti i o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija doprinose jačanju IT privrede i omogućavaju širok spektar olakšica koje važe za domaće i međunarodne kompanije, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

“Ti zakoni, koje je Skupština usvojila u četvrtak, predstavljaju bazičnu mjeru za jačanje IT privrede i funkcionisanje nacionalnog inovativnog ekosistema”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Na taj način se, kako su rekli predstavnici Ministarstva, otvaraju nove mogućnosti za povećanje stranih investicija u Crnoj Gori i čine zemlju atraktivnom destinacijom za tehnološko preduzetništvo i testiranje novih tehnologija.

“Kada su u pitanju olakšice i podsticaji naročito ističemo oslobađanje od poreza za start up-ove do pet godina, umanjenje poreza i doprinosa do 50 odsto za zapošljavanje u inovativnim djelatnostima, kao i oslobađanje poreza na dobit od 100 odsto za reinvestiranje u inovativne projekte i startapove”, precizira se u saopštenju.

Očekivani efekti novog zakonodavnog okvira rezultiraće povećanjem broja start up-ova sa izvoznim potencijalom kao i broja zaposlenih u tehnološkom sektoru, ali i znatno većim ulaganjem u inovativnu privredu što dalje vodi povećanju konkurentnosti i rasta ekonomije i smanjenju odliva talenata.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...