fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUspješna prekogranična saradnja Crne Gore i BiH

Uspješna prekogranična saradnja Crne Gore i BiH

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uspješna prekogranična saradnja institucija i korisnika projekata iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH), u okviru IPA-e I i IPA-e II, značajno je doprinijela unapređenju promocije zapošljavanja, mobilnosti radne snage i povezivanju ljudi.

Državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova i nacionalna IPA koordinatorka, Milena Žižić, kazala je da je uspješna prekogranična saradnja doprinijela i unapređenju socijalne i kulturne inkluzije, zaštiti životne sredine, prevenciji i upravljanju rizikom, ublažavanju i prilagođavanju klimatskim promjenama, kao i poboljšanju kvaliteta i raznolikosti turističke ponude koja počiva na prirodnoj i kulturnoj baštini.

Ona je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, učestvovala u Sarajevu na završnoj konferenciji IPA II programa prekogranične saradnje BiH–Crna Gora 2014-2020.

Žižić je podsjetila da je prekogranična saradnja između BiH i Crne Gore počela 2008. godine u okviru finansijske perspektive 2007-2013 i da je kroz četiri otvorena poziva IPA I programa za dostavljanje predloga projekata ugovoreno ukupno 35 projekata vrijednosti od oko 7,9 miliona EUR.

Kvalitetna saradnja je nastavljena i u okviru tekuće finansijske perspektive 2014-2020, odnosno IPA-e II, gdje je kroz tri poziva ugovoreno 20 projekata ukupne vrijednosti od oko 9,1 milion EUR, od čega EU doprinos iznosi 7,44 miliona, a kofinansiranje projektnih partnera 1,65 miliona EUR.

„Iskustva i znanja stečena tokom dvije finansijske perspektive, IPA I i IPA II, će poslužiti kao osnov za još efikasniju i ekspeditivniju saradnju institucija dvije države u sprovođenju programa, pripremu kvalitetnijih i zrelijih projektnih aplikacija korisnika, njihovu pravilnu i pravovremenu implementaciju i u konačnici doprinijeti procesu pripreme, kako institucija tako i korisnika, za ono što nas očekuje danom pristupanja EU“, kazala je Žižić.

Ona je dodala da prvi poziv IPA III programa predstavlja šansu za nastavak kvalitetne saradnje u prekograničnom području, dalje jačanje kvalitetnih partnerstava i stvaranje novih, što će postaviti dugoročnu osnovu za funkcionalniji razvoj prekogranične oblasti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije