fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUSAID računa na uspješnu saradnju sa EPCG

USAID računa na uspješnu saradnju sa EPCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – USAID namjerava da u narednom periodu razvije programe podrške u razvoju “čistih” energetskih sistema, koji treba da doprinese napretku energetskih subjekata, gdje očekuje uspješnu saradnju sa Elektroprivredom (EPCG), ocijenjeno je na sastanku njihovih predstavnika.

Članovi delegacija USAID-a, koju je predvodila direktorica divizije za energetsku infrastrukturu za region Evrope i Evroatije, Francesca Hsie, razgovarali su sa izvršnim direktorom EPCG, Ivanom Bulatovićem i njegovim timom, o zelenoj tranziciji i uvezivanju tržišta električne energije.

Bulatović je delegaciju USAID-a upoznao je se poslovanjem EPCG i planovima za razvoj, naglasivši da je strategija kompanije investiranje u obnovljive izvore energije, sa fokusom na energiju vjetra i sunca.

On je rekao i da bi uvezivanje tržišta donijelo velike koristi EPCG.

USAID će, kako je saopšteno, u narednom periodu pomoći zemljama regiona u pripremi, razvoju i integraciji tržišta električne energije i u tom cilju će u narednih godinu sprovesti opsežno istraživanje.

Iz EPCG su kazli da će rezultati tog istraživanja energetskim subjektima poslužiti za buduće planove oko balansiranja, upravljanja poslovanjem u situacijama visokog udjela obnovljivih izvora u portfoliu i skladištenju energije.

„Takođe, rezultat istraživanja biće i konkretne preporuke oko unapređenja regulatornog okvira, procedura konekcije, potrebe izmjena zakona i podzakonskih akata kako bi se usaglasili sa relevantnom evropskom regulativom i direktivama, kao preduslovu za integraciju u sistem EU i povezivanje sa tržištima zemalja EU“, objašnjeno je iz EPCG.

Izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i investicije, Ivan Mrvaljević, na sastanku je predstavio trenutni status konkretnih projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, dok je izvršni rukovodilac FC Proizvodnja, Bojan Đordan, goste upoznao sa sistemom i portfoliom proizvodnje.

Specijalistkinja za trgovinu i organizaciju, Božana Marušić, predstavila je proces trgovine električnom energijom na berzama, ali i izazove.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, zamjenik načelnika za politička i ekonomska pitanja Tye Sundleem i specijalista za ekonomske i komercijalne poslove, Marina Milić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije