fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUpoznavanje s iskustvom eksperata i usklađivanje sa legislativom

Upoznavanje s iskustvom eksperata i usklađivanje sa legislativom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Upoznavanje sa iskustvom poljskih eksperata u vezi propisa koji regulišu radno vrijeme i pauze vozača, implementacije međunarodnih sporazuma i usklađivanja sa evropskom legislativom u oblasti socijalnog zakonodavsta, neki su od ciljeva TAIEX Ekspertske misije, koja je organizovana u Podgorici.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je, kako su kazali njegovi predstavnici, u saradnji sa Evropskom komisijom (EK) ove sedmice organizovalo TAIEX Ekspertsku misiju, koja predstavlja dodatnu obuku za službenike tog Vladinog resora i Uprave policije.

Iz Ministarstva su saopštili da su u utorak, prvog dana misije, predstavljeni propisi EU iz oblasti socijalnog zakonodavstva, ali i razmatrani nacionalni propisi i pravila u vezi sa vremenom vožnje i odmorom vozača i usklađenost tih propisa sa EU legislativama.

„U srijedu i danas je sprovedena dvodnevna akcija kontrole teretnih motornih vozila i autobusa na putu, koja je imala za cilj kontrolu vozača i vozila u pogledu poštovanja odredbi zakona, a u cilju postizanju većeg stepena bezbjednosti u drumskom saobraćaju“, objasnili su iz Ministarstva.

Glavni državni inspektor za drumski saobraćaj, Ljubiša Živaljević, smatra da su projekat i saradnja sa poljskim ekspertima korisni po pitanju razmjene iskustava.

“Iskustvo poljskih eksperata je veoma bogato i zato nam je značajno da čujemo kako se prave i otkrivaju manipulacije oko tahografa”, rekao je Živaljević tokom akcije kontrole teretnih vozila i autobusa u Nikšiću.

On je dodao i da Inspekcija za drumski saobraćaj i službenici policije nijesu previše opremljeni modernom opremom za kontrolu.

Iz Ministarstva su podsjetili da je TAIEX instrument EK, kojim se pruža podrška javnoj upravi u dijelu harmonizacije i primjene evropske legislative, kao i razmjena najbolje evropske prakse u svim oblastima relevantnim za proces integracija.

Najčitanije