fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUnited grupa kupuje grčki Forthnet

United grupa kupuje grčki Forthnet

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – United grupa, vodeći telekomunikacioni i medijski operator u jugoistočnoj Evropi, čiji je dio i kompanija Telemach, postigla je dogovor o preuzimanju značajnog manjinskog udjela u grčkom Forthnetu.

United grupa će, u okviru transakcije, preuzeti sve kreditne obaveze, konvertibilni dug i 36 odsto akcijskog kapitala Forthnet-a, nakon uspješno završenih pregovora sa prodavcima – nacionalnom banke Grčke, Alpha, Piraeus i Attica bankom.

“Transakcija, čiji se detalji neće objavljivati, u procesu je standardnih regulatornih odobrenja”, navodi se u saopštenju United grupe.

Nakon Vivacoma i Tele2 Hrvatska u prošloj godini, ova investicija prestavlja treću veliku transakciju od kada je BC Partners preuzeo United grupu u martu prošle godine. Zahvaljujući tome, prihodi United grupe će nakon završetka akvizicija preći 1,7 milijardi EUR.

“Ulazak kompanije na grčko tržište predstavlja još jedan korak u njenoj evropskoj strategiji rasta i dodatno potvrđuju poziciju lidera u industriji u kojoj posluje, od sada u osam zemalja širom regiona”, navodi se u saopštenju.

Forthnet je vodeći provajder usluga komunikacija u Grčkoj. Zapošljava blizu hiljadu ljudi i pruža usluge za skoro 700 hiljada korisnika i preko 40 hiljada kompanija.

Izvršna direktorka United grupe, Victoriya Boklag, kazala je da joj je drago što će se Forthnet pridružiti United grupi.

“U isto vrijeme sam uzbuđena što nastavljamo da jačamo naše poslovanje i pružamo našim korisnicima širom regiona širok spektar vrhunskih usluga. Vidimo veliku priliku u saradnji sa Forthnetom, kako bismo im omogućili dalji rast usluga televizije i ulazak na tržište mobilne telefonije”, dodala je Boklag.

Partner u BC Partners-u i predsjednik United grupe, Nikos Stathopoulos, saopštio je da su poslovni model, menadžment, tehnologija i regionalno liderstvo United grupe ključni pokretači njenog organskog rasta, koji se dodatno ubrzao sticanjem i integrisanjem jakih lokalnih biznisa.

“Pozicija Forthneta, kao dinamičnog domaćeg igrača, pruža nam snažno uporište za širenje na rastuće i evoluirajuće grčko tržište, koje vidimo kao stratešku lokaciju United grupe“, kazao je Stathopoulos.

Predstavnici Forthneta su kazali da je sporazum od strateškog značaja za grčko tržište telekomunikacija i televizije i da ulazak United grupe potvrđuje stratešku vrijednost grčke kompanije i daje joj nove perspektive.

Najčitanije