fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUniprom metali zaradili 21 milion EUR

Uniprom metali zaradili 21 milion EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uniprom metali, firma koja od 2015. godine gazduje Rudnicima boksita, zaradila je od 2016. do kraja prošle godine 21 milion EUR.

Firma, čiji je vlasnik Veselin Pejović, kupila je imovinu Rudnika za 5,4 miliona EUR, piše Dan.

Ti podaci najbolji su dokaz da je država pogriješila što je najprije 2005. godine privatizovala Rudnike boksita, a potom i što ih nije vratila kroz stečaj, već ih je prepustila privatniku.

Finansijski iskazi Uniprom metala pokazuju da je ta firma od 2016. do kraja prošle godine od prodaje boksita prihodovala 102,56 miliona EUR, dok su u istom periodu troškovi poslovanja iznosili 73,2 miliona. U tom periodu je za plate radnika Uniprom metala izdvojeno 3,25 miliona EUR, što je oko tri procenta u odnosu na prihode, a četiri i po procenta od ukupnih troškova poslovanja u petogodišnjem periodu.

Najveći prihod, profit i rashod Pejović je imao 2017. godine. Prihod je iznosio 32,8 miliona, rashod 19,6 miliona, a dobit 7,42 miliona EUR. Prošle godine, kada je crnogorska ekonomija pala, Uniprom metali su prihodovali 20,66 miliona EUR, dok su rashodi iznosili 18,3 miliona, a profit 2,9 miliona.

Penzionisani inženjer Rudnika boksita, Radivoje Кnežević, kazao je za Dan da država prvo nije trebalo da privatizuje Boksite 2005. godine, te da je kada je Rudnik otišao u stečaj, trebalo da kupi imovinu i ponovo gazduje nekad najboljom firmom u Crnoj Gori.

„Samo nesretna zemlja prodaje ovakve rudnike. Tako su govorili i Rusi koji su prije deceniju i po obilazili Rudnike boksita“, naveo je Кnežević.

On je podsjetio da su Rudnici 2005. godine imali 1,3 hiljade zaposlenih, ali da je izgleda cilj bio da se oslobode tolikog broja radnika, iako su imali dovoljno novca za ispunjavanje svih obaveza.

„Malo koja zemlja privatizuje rudnik. Svuda su rudnik i rudno bogatstvo u vlasništvu države. Кada je Rudnik privatizovan poslovao je pozitivno, svi su primali plate, imali smo najbolju mehanizaciju, dijelili su se stanovi, išlo na ljetovanja, zimovanja, nijesam mogao da sanjam da će doći do stečaja“, rekao je Кnežević.

Stečaj je uveden novembra 2013. godine, dok je imovina poslije nepune dvije godine prodata Pejoviću za 5,4 miliona. Кnežević je kazao da je Pejović odmah prodao rudarske mašine podizvođaču za tri miliona i navalio da eksploatiše kop Zagrad.

„Na Zagradu je ruda kakve nema nigdje u svijetu. Ruda koja je decenijama korišćena da se poboljša kvalitet rude na površinskim kopovima. Ruda sa Štitova, Đurakovog dola miješala se sa rudom sa Zagrada da bi se dobio potrebni kvalitet. Zagrad je bio kao začin za rudu lošijeg kvaliteta“, saopštio je Кnežević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije