fbpx
NaslovnicaGlavna vijestUnapređenje investicionih sektora dovodi nove investitore

Unapređenje investicionih sektora dovodi nove investitore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Broj investitora koji dolaze u Crnu Goru, kao i obim njihovih ulaganja, povećaće se unapređenjem postojećih investicionih sektora, ubrzanjem administracije i djelotvornijim korišćenjem bankarskog sistema, saopštio je predsjednik Asocijacije turskih biznismena i investitora u Crnoj Gori (KTID), Ertac Gungor.

„Crna Gora je zemlja sa velikim potencijalom, naročito u oblastima turizma, poljoprivrede, građevinarstva i zelene energije. Promocija tog potencijala je najvažnije pitanje za privlačenje stranih investitora“, rekao je Gungor u intervjuu agenciji Mina-business.

On je dodao i da su u Crnoj Gori na raspolaganju mnoge subvencije ili sredstva kojima se može pristupiti.

„Sa konkurentnim poreskim sistemom i mogućnostima ulaganja u nekretnine, investitori prepoznaju prilike i doprinose razvoju zemlje kako u dijelu ekonomije, tako i zapošljavanja“, kazao je Gungor.

On je poručio da Crnu Goru, zbog svega toga, treba posmatrati kao kapiju Evrope i svojevrsno čvorište na Balkanu, sa njenim geopolitičkim položajem na Jadranu i Mediteranu.

Crna Gora, kako je podsjetio, ima pristup tržištu sa približno 800 miliona potrošača, zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini sa EU, CEFTA, EFTA, Rusijom, Turskom i Ukrajinom.

„Činjenica da je Crna Gora najbrže rastući turistički centar u Evropi u 2019. godini veoma je važna. Kako pojedini regioni Crne Gore imaju povoljnu klimu sa prosječno 240 sunčanih dana godišnje, to je čini i atraktivnim centrom za ulaganja u solarnu energiju“, saopštio je Gungor.

KTID, prema njegovim riječima, investitorima u Turskoj konstantno predstavlja potencijal i mogućnosti Crne Gore, naročito u komunikaciji sa najvećom turskom konfederacijom preduzeća i biznisa – Turkonfed, čiji je član, i Turkonfed Internationalom, koji je organizovan u 72 zemlje, ali i sa udruženjima poslovnih ljudi, njihovom ličnom mrežom i putem časopisa pod nazivom Turkish Montenegro Business World, koji izdaje i distribuira Asocijacija.

Gungor je podsjetio da turski investitori posluju u skoro svim zemljama svijeta.

„Turska je dokazala svoj uspjeh u mnogim oblastima poput građevinarstva, turizma, proizvodnje tekstila i poljoprivrede. Turski investitori naročito ulažu u građevinarstvo, a pored toga pokazuju interesovanje za zelenu energiju, poljoprivredu, organsku poljoprivredu, IT sektor, proizvodnju namještaja, projekte izvođenja infrastrukture, zdravstveni sektor, zdravstveni turizam, logističke usluge i turizam“, kazao je Gungor.

On je dodao da su pord svega toga, relativno niske poreske stope i raznovrsnost sredstava kojima se može pristupiti faktori koji povećavaju interesovanje turskih investitora za Crnu Goru.

„Turske kompanije – izvođači radova, su na vrhu svjetske liste u oblasti transporta i infrastrukturnih projekata. Obezbjeđivanje pogodnosti za te kompanije u Crnoj Gori biće od koristi za obje zemlje“, poručio je Gungor.

On je naveo da su Turci, ako se posmatraju ukupne investicije, među tri najveća investitora u Crnoj Gori.

„Ukupne investicije naših članova u Crnoj Gori su između 20 i 22 miliona EUR. Uz planirana ulaganja, taj iznos će dostići oko 50 miliona EUR. Naši članovi zapošljavaju oko 1,5 hiljada ljudi, a investicije su uglavnom u oblasti građevinarstva“, saopštio je Gungor.

U KTID-u, prema njegovim riječima, očekuju da će tokom ove godine biti realizovane investicije u oblastima industrije i industrijske proizvodnje, kao i zelene energije.

Gungor je objasnio da KTID, pored promocije potencijala i prilika, podržava kompanije i individualne investitore, koji namjeravaju da ulažu ili to već rade, da dođu do pravih informacija i komuniciraju sa pravim institucijama, čime im ulivaju povjerenje.

„Iz tog razloga, neophodno je sagledati doprinos KTID-a u Crnoj Gori u smislu kvaliteta, a ne kvantiteta. Cilj naše asocijacije je da uputi investitore na Crnu Goru, kao i da ih podrži da tamo nastave sa aktivnostima. Takođe bih istakao da investicije nijesu koncentrisane samo na centralni ili primorski region, već i na sjever“, rekao je Gungor.

On je dodao da KTID radi na proširenju dugoročnih aktivnosti turskih investitora u Crnoj Gori, ali i zapošljavanju.

Gungor je naveo da je mala udaljenost Crne Gore od Turske još jedan aspekt koji privlači turske investitore.

„Iz Istanbula je u Crnu Goru moguće stići za kraće vrijeme nego iz jednog kraja Turske u drugi. Pored sezonskih letova od Istanbula do Tivta, koje je od skoro uveo Turkish Airlines, cjelogodišnji letovi Istanbul-Tivat koje obavlja Air Montenegro pružaju udobnost i omogućavaju uštedu vremena na putovanjima do Budve, Tivta ili drugih gradova na primorju“, reka je Gungor.

On je dodao da je čak i tokom pandemije ili drugih izazova u poslovnoj i avio-industriji važno kada se poslovni ljudi mogu osloniti na red letenja.

„Omogućavanje letova crnogorske avio-kompanije tokom cijele godine od Istanbula do Tivta pokazalo je da Crna Gora želi da stvori pozitivan ambijent za dalje investicije iz Turske. Letovi iz Podgorice i Tivta do Istanbula, koje obavljaju dvije avio-kompanije, pružili su atraktivne mogućnosti za turske investitore i turiste zbog mogućnosti ekonomičnog i konkurentnog transporta“, saopštio je Gungor.

On je kazao da veruje da će početak letova ka drugim destinacijama i prevoz tereta predstavljati dodatnu korist po privredni život obje zemlje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

NBA: Pobjede Majamija i Oklahome

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Majamija pobijedili su Boston 111:101 i izjednačili su na 1:1,...