fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUlažu 2,3 miliona EUR u sistem za distribuciju električne energije

Ulažu 2,3 miliona EUR u sistem za distribuciju električne energije

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) planira da ove godine u sistem za distribuciju električne energije na području cetinjske opštine investira oko 2,3 miliona EUR, saopšteno je na sastanku gradonačelnika Prijestonice, Aleksandra Kašćelana i izvršnog direktora te kompanije, Zorana Đukanovića.

Kašćelan i Đukanović su ocijenili da CEDIS već nekoliko godina radi na modernizaciji distributivne mreže i objekata i da je saradnja Prijestonice i te kompanije sadržajna, profesionalna i na zadovoljstvo građana, odnosno korisnika usluga.

„Za nas su posebno važni radovi na modernizaciji distributivne mreže i objekata na seoskom području, kako bi se omogućilo pouzdano napajanje električnom energijom postojećih korisnika i stvorili uslovi za priključenje novih objekata i na taj način omogućio razvoj ruralnih područja, posebno u sektoru poljoprivrede i turizma, jer se selu vraća sve više građana“, kazao je Kašćelan.

U zajedničkom saopštenju Prijestonice i CEDIS-a navodi se da je ta elektroenergetska kompanija tokom prošle godine pokrenula investicioni ciklus koji obuhvata projekte revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže sa koje se napajaju crnogorska sela, za šta bi do kraja naredne godine trebalo da potroši na desetine milona EUR.

„Saglasili smo se da je unapređenje infrastrukture od presudnog značaja za ukupni razvoj grada i države. Veoma nam je važno što će u prostoru nakadašnjeg kompleksa gornjeg Oboda biti izgrađena nova trafostanica, kako bismo i naj način podržali investitora koji planira da revitalizuje taj prostor, pokrene proizvodnju i zaposli naše sugrađane“, kazao je Kašćelan.

Đukanović je rekao da je Cetinje za predstavnike CEDIS-a važan zadatak.

„Uradili smo mnogo i uložili višemilionske iznose kroz projekat ugradnje elektronskih brojila, projekte revitalizacije i pojedinačne investicione projekte. Nastavićemo da brižljivo planiramo i pratimo razvojne zahtjeve Prijestonice“, poručio je Đukanović.

CEDIS je prošle godine u okviru projekta revitalizacije na području cetinjske opštine pokrenuo radove vrijedne oko 517 hiljada EUR.

Završeni su radovi na dalekovodu Vrela i niskonaponskoj mreži Bajramovica, dok su i dalje aktuelni, ali u okviru planirane dinamike, radovi na dalekovodima Cetinje i Meterizi.

„Radovi planirani za ovu godinu, osim završetka revitalizacije ova dva dalekovoda, podrazumijevaju i rekonstrukcije pet trafostanica naponskog nivoa 10/0,4kV, kao i revitalizaciju niskonaponskih mreža Lalino ždrijelo, Dubova – Smokovci i Dodoši“, navodi se u saopštenju.

U završnoj fazi je izuzetno skup i složen projekat rekonstrukcije dalekovoda Humci – Rijeka Crnojevića do Zagrablja, čime se rješava decenijski problem elektro-snabdijevanja vodovodnog postrojenja u Podgoru i Višnjici.

U junu bi trebalo da počnu radovi na rekonstrukciji dalekovoda Glava Zete – Čevo, čija je vrijednost oko 350 hijada EUR, a toku je i nabavka dva transformatora za trafostanicu Podgor, koja će koštati oko 72 hiljade EUR.

„Ove godine CEDIS će izdvojiti i oko 283 hiljade EUR za radove na mreži i objektima srednjeg naponskog nivoa. Taj iznos predviđen je za izgradnju trafostanica Velji Bostur, Lipovik i Košuta, kao i za rekonstrukciju trafostanice Bajova i revitalizaciju niskonaponskih mreža koje se napajaju sa trafostanica Meterizi i Karuč“, dodaje se u saopštenju.

Finansijski najambiciozniji projekat CEDIS-a je ugradnja elektronskih brojila, čija vrijednost zaključno sa trećom fazom prelazi iznos od 100 miliona EUR.

„Plan za naredni period podrazumijeva finalizaciju projekta, za čiju četvrtu fazu je opredijeljeno dodatnih oko 7,6 miliona EUR. Na području cetinjske opštine je ugrađeno 8,49 hiljada novih, elektronskih brojila, čime je u sistem daljinskog očitavanja uključeno 78 odsto konzuma“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije