fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUkidanje Uredbe izazvaće probleme sa tekućom likvidnošću

Ukidanje Uredbe izazvaće probleme sa tekućom likvidnošću

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukidanje Uredbe o odloženom plaćanju poreza na dobit će kod crnogorskih profitabilnih kompanija, prije svega u sferi malog i srednjeg biznisa, izazvati probleme sa tekućom likvidnošću, ocijenjeno je iz Građanske inicijative (GI) 21. maj.

“U više navrata smo istakli da je fiskalni aspekt programa Evropa sad višestruko sporan i destimulirajući za poslovnu zajednicu. Zato i ne čudi što je odlazeća Vlada prije nekoliko dana ukinula i Uredbu o odloženom plaćanju poreza na dobit što će i kod crnogorskih profitabilnih kompanija izazvati probleme sa tekućom likvidnošću”, navodi se u saopštenju ekonomskog tima GI 21. maj.

Oni su rekli da Vlada koja se suočava sa nelikvidnošću budžeta i neodrživošću javnih finansija pokušava da ukidanjem konkurentne i stimulativne fiskalne politike nadomjesti plitku ekonomsku pamet.

“Tako će sva profitabilna privredna društva u Crnoj Gori morati da jednokratno uplate porez na dobit za prošlu godinu, pri čemu je da stvar bude još gora već ukinuta i ranija povlastica od šest odsto u slučaju da kompanije odjednom isplate obračunati porez”, dodaje se u saopštenju.

Vlasnike privrednih društava, kako su rekli, tek čeka iznenađenje prilikom isplate dividendi i udjela u dobiti jer će porez na dobit koji pripada vlasnicima, umjesto po stopi od devet odsto koja bi se morala primijeniti na oporezivanje neto-dobiti iz prošle i prethodnih godina, neustavno i retroaktivno plaćati po stopi od 15 odsto koja je uvedena 1. januara.

“Nema sumnje da se ovakvim poreskim izmjenama stvaraju direktni negativni efekti na privredna društva i preduzetnike koji čine temelj nacionalne ekonomije, a onda i na postojeće i potencijalne investitore koji ovakav vid egzibicionizma veoma ozbiljno shvataju”, smatraju u GI 21. maj.

Time je Crna Gora, kako se zaključuje, u znatnoj mjeri pogoršala svoju međunarodnu fiskalnu ozbiljnost i konkurentnost i time još jednom potvrdila što znači kada državom upravljaju politički i ekonomski diletanti i štetočine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije