fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUbrzanje zelene tranzicije u fokusu EPCG i EBRD

Ubrzanje zelene tranzicije u fokusu EPCG i EBRD

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Elektroprivreda (EPCG) nastaviće uspješnu saradnju u razvoju energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije (OIE), sa ciljem ubrzanja zelene tranzicije, ocijenili su njihovi predstavnici.

Na sastanku izvršnog direktora EPCG Ivana Bulatovića sa predsjednicom EBRD-a Odile Renauld Basso, koja boravi u prvoj posjeti Crnoj Gori, razmotrene su mogućnosti nastavka uspješne saradnje u razvoju kapaciteta u oblasti OIE.

Tokom sastanka je razgovorano o aktuelnom statusu projekata koje EPCG i EBRD zajednički realizuju.

“U junu prošle godine potpisan je aranžman vrijedan 82 miliona EUR za projekat izgradnje vjetroelektrane (VE) Gvozd, a veoma je važna i tehnička podrška EBRD-a u procesu pripreme projekta buduće plutajuće elektrane na Slanom jezeru”, podsjetili su iz EPCG.

Bulatović i Basso sa saradnicima razmotrili su i dalje mogućnosti saradnje u oblasti OIE.

EBRD je od 2007. godine kroz 86 projekata u Crnu Goru investirala 805 miliona EIR. Samo prošle godine banka je investirala 80 miliona EUR i mobilisala 25 miliona za podršku investicijama u javnom i privatnom sektoru.

Ispred EBRD-a sastanku su prisustvovali direktorica za centralnu i jugoistočnu Evropu Charlotte Ruhe, glavni pravni zastupnik EBRD-a Michael Strauss, šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori Remon Zakaria, direktorica u kancelariji predsjednice EBRD-a, Francesca Foglia i bankar za energetiku u rezidentnoj kancelariji u Podgorici, Danilo Raičević.

Učesnici sastanka bili su i izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i investicije EPCG Ivan Mrvaljević i izvršni rukovodilac FC Proizvodnja Bojan Đordan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije