fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Vladi nijesu zabrinuti zbog pada cijena akcija Luke Bar

U Vladi nijesu zabrinuti zbog pada cijena akcija Luke Bar

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Ministarstvu finansija nijesu zabrinuti zbog pada cijena akcija Luke Bar za trećinu na Montenegroberzi nakon povećanja vlasničkog udjela države u toj kompaniji.

Iz tog resora Pobjedi su saopštili da je berza nepredvidiva i da cijene skaču i padaju na dnevnim nivou.

Ekonomski analitičar Oleg Filipović smatra da će ulaganje države od 12,4 miliona EUR za kupovinu četvrtine akcija Luke Bar biti dobar posao ukoliko stopa povraćaja bude u roku do sedam godina. Te dionice su pale prošle sedmice sa 90 na 60 centi.

Iz Ministarstva nijesu komentarisali pad dobiti Luke Bar u prvom kvartalu ove godine od 1,07 miliona EUR, sa 1,27 miliona na 207,98 hiljada, kad je došlo do smanjenja brodskog pretovara za šest odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Iz resora na čijem je čelu Aleksandar Damjanović podsjetili su da je Vlada u decembru usvojila informacije o namjeri za otkup dijela akcija u vlasništvu manjinskih akcionara Luke Bar 8, 15. i 22. decembra, te jednu 9. februara, na osnovu kojih je kupila 13,9 miliona akcija ili 24,49 odsto, po ukupnoj cijeni od 12,43 miliona EUR i dostigla 78,54 odsto akcijskog kapitala komoanije.

U to su se upustili jer je Luka Bar prepoznata kao lider u postavljanju novih standarda u kvalitetu, profesionalnosti, pouzdanosti i konkurentnosti u oblasti
lučkih usluga u regionu, kao i da je u doba pandemije uspjela da održi kontinuitet i bilježi bolje poslovne rezultate.

„Namjera Vlade je bila da postane 100 odstotni vlasnik i valorizuje potencijal Luke Bar kako bi postala važno čvorište logističkog sistema u regionu, s obzirom da je jedna od najprofitabilnijih firmi tog profila. Odluku Vlade da uveća kapital države u Luci Bar smatramo načinom da se ostvare značajniji rezultati u ovoj oblasti nego do sada“, kazali su iz Ministarstva.

Filipović smatra da je dobro da država ima bitno većinski udio u Luci Bar, jer je ona strateško preduzeće i kad bi bila pravilno organizovana imala bi potencijal za uvećavanje dobiti i lakšu trgovinu u pregovorima sa Evropskom unijom i sa drugim institucijama.

Komentarišući cijenu od 90 centi, po kojoj je Vlada kupila akcije Luke Bar, saopštio je da je u pitanju malo tržište kapitala, pa je bilo za očekivati da će doći do skoka cijena kad se pročulo da je država zainteresovana za kupovinu.

„Kako je početkom ove godine ostvaren kvartalno manji prihod to se pročulo i naravno da je došlo do pada cijena akcija na tržištu kapitala“, kazao je Filipović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije