fbpx
NaslovnicaGlavna vijestU prošloj godini sigurano samo 297 poljoprivrednika

U prošloj godini sigurano samo 297 poljoprivrednika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U prošloj godini, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, samo 297 poljoprivrednih proizvođača osiguralo je svoju proizvodnju.

Iz tog Vladinog resora Pobjedi su saopštili da iz godine u godinu sve više raste interesovanje za osiguranje poljoprivredne proizvodnje, ali nijesu precizirali koliko je poljoprivrednika u toku ove godine osiguralo proizvodnju, navodeći da je stigao značajan broj zahtjeva čija je obrada u toku.

Nedavno je u požaru uništena farma koza Miljanić, kada je izgorjela štala površine 800 kvadrata u kojoj je bilo oko 300 koza sa jaradima, sijeno i kompletna oprema. Takođe, prije desetak dana na farmi kokošaka Agro Monta u Martinićima, nakon kvara na električnim instalacijama rashladnog sistema jednog od objekata, došlo je do uginuća oko 15 odsto koka nosilja od ukupnog kapaciteta koji iznosi 240 hiljada. U ovim slučajevima koze i koke nosilje nijesu bile osigurane.

Ni jedan od najpoznatijih i najvećih crnogorskih proizvođača povrća, Veselin Jovović iz bjelopavlićkog sela Jelenak, ne osigurava svoju proizvodnju, iako je nekoliko puta tokom prethodnih godina imao štete od vremenskih nepogoda – grada, vjetra i snijega.

On tvrdi da bi mu za osiguranje njegove proizvodnje bila potrebna ogromna sredstva i ocjenjuje da osiguravajuće kuće nijesu naklonjene poljoprivrednicima.

Ministarstvo podržava sufinansiranje premije osiguranja od štete na poljoprivrednim usjevima, stočnom fondu i poljoprivrednim objektima, u iznosu do 50 odsto polise osiguranja.

“Sve više raste interesovanje za osiguranje poljoprivredne proizvodnje. U 2017. godini smo podržali 74 korisnika, u 2018. godini 262, u 2019. godini 313, a u prošloj godini 297 korisnika. Prošla godina nam nije dobar pokazatelj, zbog korone smo imali manji broj korisnika podrške. U ovoj godini je stigao značajan broj zahtjeva za osiguranje čija je obrada u toku” kazali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su podsjetili da su štete na poljoprivrednim usjevima, stočnom fondu i drugim resursima redovan pratilac poljoprivredne proizvodnje, posebno od vremenskih nepogoda na usjevima i štete koju pričinjava divljač stočnom fondu.

Štete većeg obima, kako su objasnili, prevazilaze mogućnost saniranja od proizvođača i mogu ozbiljno ugroziti opstanak gazdinstava, a time i dugoročno održivi razvoj poljoprivredne proizvodnje.

“U cilju podrške poljoprivrednim proizvođačima, Ministarstvo je potpisalo sporazum o sufinansiranju premije osiguranja poljoprivredne proizvodnje sa osiguravajućim društvima pri čemu Ministarstvo podržava sufinansiranje premije osiguranja od šteta na poljoprivrednim usjevima, stočnom fondu i poljoprivrednim objektima, u iznosu do 50 odsto polise osiguranja”, rekli su iz Ministarstva i dodali da je za podršku osiguranju poljoprivredne proizvodnje opredijeljeno 200 hiljada EUR.

U cilju podrške poljoprivrednim proizvođačima Ministarstvo je potpisalo sporazum o sufinansiranju premije osiguranja poljoprivredne proizvodnje sa Lovćen osiguranjem, Sava osiguranjem i Generali osiguranjem Montenegro.

U Ministarstvu smatraju da je osiguranje mjera koja predstavlja važnu investiciju u sigurnost proizvodnje.

“Ranije su ljudi izbjegavali da sklope polisu osiguranja sa nekom osiguravajućom kućom, smatrajući da im to predstavlja samo dodatni trošak, međutim, danas to nije slučaj, posebno od vremenskih nepogoda na usjevima i štete koju pričinjava divljač stočnom fondu. Vremenom se i promijenilo razmišljanje proizvođača koji osiguravaju svoju proizvodnju, smatrajući da sklapanje polise sa osiguravajućom kućom nije trošak nego ulaganje u svoju investiciju”, kazali su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora je saopšteno da se u cilju podizanja nivoa svijesti poljoprivrednih proizvođača o značaju osiguranja radi u kontinuitetu, kroz brojne tematske radionice na terenu, posebno tokom predstavljanja mjera podrške koje realizuje Ministarstvo.

Navedeno je da predstavnici savjetodavnih službi, takođe, prilikom obilaska terena, koriste svaku mogućnost da poljoprivrednike upoznaju sa mogućnostima osiguranja, načinom podrške, kao i potrebom za ovakvim oblikom zaštite.

Iz Ministarstva su rekli da ovu mjeru promovišu takođe putem elektronskih i štampanih medija, putem raznih promocija.

“Ova mjera se realizuje tako što proizvođač zaključi ugovor sa osiguravajućom kućom, nakon čega osiguravajuće kuće sa kojima imamo sklopljen sporazum nama dostavljaju zahtjeve i polise osiguranja”, objasnili su iz Ministarstva.

Svi zahtjevi se provjeravaju i korisnici koji ispunjavaju uslove u skladu sa sporazumom dobijaju podršku do 50 odsto preko osiguravajuće kuće.

Oni su podsjetili da Ministarstvo ima i niz drugih mjera podrške iz Agrobudžeta koje su usmjerene na pomoć poljoprivrednicima da pravovremeno zaštite usjeve i zasade, kao što je podrška investicijama za nabavku i postavljanje protivgradne mreže, raznih vrsta folija i druge zaštitne opreme.

Iz Ministarstva je saopšteno da je kod osiguranja u poljoprivredi dominantno osiguranje stoke.

Najveći broj zahtjeva za osiguranje poljoprivredne proizvodnje dolazi iz Bijelog Polja, zatim Pljevalja, Kolašina, Plava.

Manji je broj zahtjeva za osiguranje biljne proizvodnje.

Iz Ministarstva poljoprivrede su dodali da je ono što je novina kada je u pitanju osiguranje poljoprivredne proizvodnje da su iz Sava osiguranja uključili osiguranje pčelinjih zajednica.

“Predmet osiguranja je osiguranje pčela, košnica, saća i meda u medištu, što je prvi put u Crnoj Gori da je jedna osiguravajuća kuća razvila model za osiguranje pčelinjih društava po kojem će sklapati ugovore sa korisnicima osiguranja”, kazali su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije