fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU prošloj godini 2,61 milion turista

U prošloj godini 2,61 milion turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori u prošloj godini ostvareno je 2,61 milion dolazaka turista i 16,39 miliona noćenja, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

“Od ukupnog broja noćenja 96,3 odsto ostvarili su strani, a 3,7 odsto domaći turisti”, navodi se u saopštenju.

U strukturi noćenja stranih turista, u prošloj godini, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Rusije 23,6 odsto, Srbije 21,5 odsto, Bosne i Hercegovine 8,5 odsto, Njemačke 4,9 odsto, Ukrajine 4,1 odsto, Kosova 3,6 odsto i Turske 2,9 odsto.

Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 31 odsto noćenja.

“U strukturi noćenja po vrstama turističkih mjesta u prošloj godini najviše noćenja ostvareno je u primorskim mjestima 94,3 odsto, planinskim mjestima dva odsto, glavnom gradu 2,4 odsto i ostalim mjestima 1,4 odsto”, navodi se u saopštenju.

Iz Monstata je saopšteno da je u Crnoj Gori u individualnom smještaju u prošloj godini ostvareno 1,18 miliona dolazaka turista, dok je broj ostvarenih noćenja 11,26 miliona.

“Od ukupnog broja noćenja 99,6 odsto ostvarili su strani, a 0,4 odsto domaći turisti”, navodi se u saopštenju.

U strukturi noćenja stranih turista, u prošloj godini, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Rusije 31,9 odsto, Srbije 22,8 odsto, Bosne i Hercegovine 9,4 odsto, Ukrajine 4,5 odsto, Kosova četiri odsto, Njemačke 3,7 odsto, Turske 2,9 odsto i Poljske 2,3 odsto.

Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 18,4 odsto noćenja.

“U strukturi noćenja po vrstama turističkih mjesta u individualnom smještaju, u prošloj godini najviše noćenja ostvareno je u primorskim mjestima 96,9 odsto, planinskim mjestima 1,6 odsto, ostalim turističkim mjestima 1,1 odsto i glavnom gradu 0,4 odsto”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Ubjedljiv poraza Jadrana u Splitu

Podgorica, (MINA) - Vaterpolisti Jadrana poraženi su večeras u Splitu od Novog Beograda 17:9,...