fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU okviru Programa za škole postavljeni plastenici za edukaciju učenika

U okviru Programa za škole postavljeni plastenici za edukaciju učenika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obezbijedilo je više plastenika koji su postavljeni u krugu škola u kojima je prošle godine počeo da se sprovodi Program voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi za škole.

„Plastenici će biti korišćeni u cilju edukacije učenika i podizanja nivoa znanja o proizvodnji hrane i važnosti zdrave ishrane od ranog djetinjstva, u skladu sa ciljevima programa“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva je saopšteno da je sedam plastenika postavljeno nedavno na lokacijama šest osnovnih i jedne srednje stručne škole, i to u opštinama Šavnik, Kolašin, Ulcinj, Berane, Petnjica, Danilovgrad i Gradske opštine Golubovci. Plastenici su donacija Turske agencije TIKA, koja je izašla u susret i na ovaj način pomogla sprovođenje Programa.

„Sa ciljem stvaranja i promovisanja zdravih prehrambenih navika kod djece, realizacija Programa voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi za škole započeta je u prošloj školskoj godini, u više škola na teritorijama opština Danilovgrad, Kolašin, Bijelo Polje i Berane“, dodaje se u saopštenju.

Besplatne, zdrave obroke, jednom sedmično dobijalo je više od tri hiljade učenika, školskog uzrasta od prvog do petog razreda.

„Nažalost, pandemija Covid-19 poremetila je planove za ovu školsku godinu, u dijelu podjele obroka u školama, ali su nastavljene aktivnosti na stvaranju pretpostavki za bolju praktičnu edukaciju učenika, kada to epidemiološka situacija dozvoli“, rekli su iz Ministarstva.

Takođe, u cilju promocije je pripremljen i video spot koji će biti emitovan kada se nastavi sa punom realizacijom programa.

„Instaliranje plastenika i izgradnja školskih bašta u krugu škola ima za cilj izvođenje edukativnog dijela programa, koji ima za cilj da djeca nauče kako se hrana proizvodi, da spoznaju put hrane od njive i farme do njihove trpeze i tako steknu zdrave navike u ishrani, ali i radne koje su važne za nihovo odrastanje. Dio programa čine i edukativne mjere koje podrazumijevaju i posjetu gazdinstvima, osmišljavanje školskih bašta i kuvarske radionice“, navodi se u saopštenju.

Agrobudžetom za ovu godinu bio je planiran nastavak sprovođenja Programa voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi za škole za školsku 2020-2021 sa većim obuhvatom škola, odnosno opština.

„Nadamo se da će realizacija programa biti nastavljena uspješno, čim okolnosti u vezi sa epidemiološkom situacijom to dozvole“, dodaje se u saopštenju.

Cilj je da se kroz program objedine napori i energija svih važnih institucija i subjekata, kao i roditelja, da bi se on uspješno sprovodio u što većem broju škola i da svi osnovci u Crnoj Gori budu dio tih aktivnosti.

„Zabrinjavajući trendovi gojaznosti kod djece u svijetu, ali i Crnoj Gori, opominju i treba da podstaknu da svi damo doprinos realizaciji programa, ali i drugih projekata koji će imati za cilj očuvanje zdravlja budućih pokoljenja“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije