fbpx
0.8 C
Podgorica
February 6, 2023.
NaslovnicaGlavna vijestU novembru naplaćeno skoro 86 miliona EUR

U novembru naplaćeno skoro 86 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) je tokom novembra naplatila bruto iznos od 85,72 miliona EUR, što je 13 miliona EUR iznad plana za taj mjesec, izrađenog po rebalansu budžeta zbog pandemije Covid-19.

Iz PU je saopšteno da je ta naplata bila tri miliona EUR ili četiri odsto ispod ostvarenja iz novembra prošle godine.

“Nakon višemjesečnih izazova u naplati poreza na dodatu vrijednost (PDV), po tom osnovu u novembru je naplaćeno 21,6 miliona EUR, što je na nivou ostvarenja iz prošlogodišnjeg novembra, a četiri miliona EUR, odnosno 23 odsto preko plana”, navodi se u saopštenju.

Rast naplate, kako su kazali, zabilježen je i kod koncesionih naknada, pa je po tom osnovu naplaćeno 3,06 miliona EUR, dva miliona EUR, odnosno više nego dvostruko iznad plana, a 500 hiljada EUR, odnosno 36 odsto, iznad ostvarenja iz novembra prošle godine.

“Po osnovu poreza na dobit pravnih lica naplaćen je iznos od 980,84 hiljade EUR, što je 78 odsto iznad plana, a na nivou ostvarenja iz prošlogodišnjeg novembra”, precizirali su iz PU.

Tokom novembra je po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica naplaćeno 14,02 miliona EUR, milion EUR, odnosno devet procenata iznad plana, a ujedno i milion EUR odnosno devet odsto manje nego u novembru prošle godine.

“Po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje prihodovano je 43,6 miliona EUR, odnosno pet miliona ili 13 odsto preko plana, a dva miliona odnosno šest odsto manje nego u prošlogodišnjem novembru”, dodaje se u saopštenju.

Od početka godine, PU je ostvarila ukupnu bruto naplatu u iznosu od 972,88 miliona EUR, što je 55 miliona EUR odnosno šest odsto više od plana po rebalansu budžeta, kao i 60 miliona EUR odnosno šest odsto ispod ostvarenja iz novembra prošle godine.

Najčitanije

Počelo 75. Prvenstvo Crne Gore u šahu

Podgorica, (MINA) - Partijama prvog kola večeras je u Podgorici počelo 75. Prvenstvo Crne...