fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Nikšiću obilježavaju Dan turističkih vodiča

U Nikšiću obilježavaju Dan turističkih vodiča

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Asocijacija turističkih vodiča Crne Gore obilježava danas u Nikšiću Svjetski dan turističkih vodiča, predstavljanjem kulturno-istorijskih znamenitosti i turističkih potrencijala grada.

Predstavnik Asocijacije, Miljan Mijušković, ocijenio je u ime domaćina današnje turističke ture da će posjeta oko 50 licenciranih vodiča iz više gradova Crne Gore doprinijeti poboljšanju turističke ponude Nikšića i uticati na rast broja posjeta turista koji taj grad posjećuju posredstvom agencija.

Turistički poslenici okupili su se ispred Zavičajnog muzeja u Nikšiću, odakle će, prema riječima Mijuškovića, u prvom dijelu dana proći urbanu turu, koja predviđa obilazak gradskog dijela opštine, gdje je koncentrisana većina kulturno–istorijskih spomenika.

“U nastavku ture boravićemo i na prirodnom lokalitetu Zagrad u nikšićkoj Župi, u etno ambijentu, koji je srednjevjekovna postojbina plemena Nikšići po kojem grad i danas nosi naziv”, rekao je Mijušković ispred Dvorca Kralja Nikole u Nikšiću.

On je naveo da očekuju da će današnjom posjetom uspjeti da poboljšaju kvalitet turističke ponude Nikšića koja je, prema mnogima, neopravedno zapostavljena na turističkoj mapi Crne Gore.

Potpredsjednica Opštine Nikšić, Sonja Nikčević, kazala je da je taj grad dugo bio industrijski i privredni centar, ali da na turističkoj mapi nije bio pozicioniran u mjeri koju zaslužuje.

“Dolazak i okupljanje turističkih vodiča doprinos je našoj namjeri da dodatno osnažimo priču o Nikšiću kao turističkom mjestu, uz razvijanje njegovih atributa. Jedan sam od zagovornika Crne Gore kao jedinstvene turističke adrese i smatram da je Nikšić jedan od posebnih bisera koji treba da na njoj nađe nezaobilazno mjesto”, saopštila je Nikčević.

Ona je, govoreći o prednostima grada, podsjetila je da Nikšić raspolaže površinom većom od dvije hiljade kvadratnih kilometara, bogatom istorijom, dobrom saobraćajnom povezanošću i pozicijom, kao i hotelskom ponudom.

Nikčević je dodala da na području Nikšića, možda i najstarija ljudska naseobina, praistorijski lokalitet Crvena stijena, Rimski most iz trećeg vijeka, kao i Carev most, Dvorac i Saborna crkva koji datiraju iz perioda Kralja Nikole.

Prema njenim riječima, dovoljno je pomenuti i da je na tom prostoru Grahovac, Vučji do, brojni važni spomenici iz starije i novije istorije i nezaobilazne prirodne ljepote koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, od Grahova, Banjana, Golije, Krnova do Žurima, Lukavice, pa do Kapetanovog jezera.

Nikčević je kazala da je na teritoriji Nikšića i manastir Ostrog, kao i manastir Svetog Luke u Župi.

”U narednem periodu Opština i Tiristička organizacija grada će, sa zainteresovanim privrednicima, dati maksimalan doprinos razvoju turizma”, rekla je Nikčević i podsjetila na brojne festivale koji su brendirali taj grad.

Ona je najavila da će u Nikšiću pokušati da sa Zavodom za zapošljavanje realizuju licenciranje jednog broja zainteresovanih vodiča iz tog grada.

Članica Asocijacije iz Svetog Stefana, Darinka Grloman, koja je u tom poslu zvanično licencirano od 2009. godine, kazala je da Nikšića praktično nema u turističkim programima.

”Aktivnosti Asocijacije su da sve djelove Crne Gore uključimo u edukaciju, jer se praktična obuka, uglavnom, u kursevima za turističke vodiče svodi na neke najaktuelnije ture”, rekla je Grioman i dodala da je interesantno da se za ponudu kružnih tura ubaci i Nikšić.

I Sanja Mitrović iz Cetinja, koja ima turističku licencu od 2007. godine, ocijenila je da je Nikšić nepravedno zapostavljen na turističkoj mapi, jer Nikšićani imaju čime da se ponose i šta da pokažu i u gradu, i okolini.

”Apelovala bih na nadležne da se više okrenu Nikšiću, jer bez ulaganja ne možemo očeklvati da turisti tek tako dođu i ponesu sa sobom neke impresije. Imala sam prilike da budem i na Bedemu, da posjetim i Muzej u Dvorcu i nijesam bila impresionirana stanjem u kojem se nalaze”, rekla je Mitrović.

Najčitanije

Bez pobjednika u Minhenu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Bajerna i madridskog Reala igrali su večeras u Minhenu neriješeno...