fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU narednih 20 dana tender za zakup aerodroma

U narednih 20 dana tender za zakup aerodroma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo saobraćaja i pomorstva će do kraja prve nedjelje februara raspisati tender za dostavljanje ponuda za zakup crnogorskih aerodroma, saopštio je resorni ministar Osman Nurković.

On je kazao da je na pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesija stiglo sedam prijava, od kojih su četiri ispunile kriterijume i označene su kao kvalifikovani ponuđači.

„Sljedeći korak je priprema tenderske dokumentacije i poziv odabranim da dostave ponude. Cijeli taj prostupak bi trebalo da se završi do kraja prve nedjelje u februaru, odnosno u narednih 15 do 20 dana“, rekao je Nurković na radnom doručku sa novinarima.

Kompanije Incheon International Airport Corporation, GMR Airports Limited, Groupe ADP Consorcium – TAV Havanlimanlari holding i Aeroports de Paris International i Corporation America Airports ispunile su pretkvalifikacione kriterijume za dodjelu koncesija za Aerodrome Crne Gore.

Nurković je rekao da će rok za dostavljanje ponuda biti 60 dana, ali da postoji mogućnost da se on produži.

„Ali da ne prejudiciramo, to će zavisiti od ponuđača“, naveo je Nurković.

Na pitanje da li bi se potpisivanje ugovora moglo očekivati u maju, Nurković je odgovorii da ne bi, ali da bi se mogao očekivati odabir najpovoljnije ponude i pregovori oko ugovora, koji su, kako kaže, kompleksna dokumenta.

On je rekao da su kompanije koje su ispunile uslove za dodjelu koncesija renomirane i da očekuje dobru trku, takmičenje između njih i odlične ponude, koje će prevazići prvobtno postavljene uslove.

Na pitanje da li očekuje da će ugovor u krajnjem biti potpisan, Nurković je odgovorio da ne vidi razlog da se dogovor ne postigne.

„To je, ipak, dug period od 30 godina i ne bismo da ostavimo nijednu dilemu niti bilo kakvu mogućnost da se ne ispoštuje taj ugovor“, dodao je Nurković.

On je ponovio da se prilikom davanja koncesija ne prodaje imovina, jer sve što se bude investiralo u aerodrome za 30 godine ostaje u vlasništvu države.

Nurković je optimista da će se posao završiti u ovoj godini, a u slučaju da se desi da budžet ne prihoduje novac od jednokratne uplate za koncesionu naknadu, on je kazao da “ćemo morati da živimo i bez toga”.

Kada je u pitanju izgradnja prve dionice auto-puta Bar-Boljare, Nurković je saopštio da je najveći dio fizičkih radova završen i da predstije tri vrste poslova – asfaltiranje i elektro i mašinske instalacije.

„To su dosta obimni radovi koji se možda ovako neće vidjeti, kao most Moračica, ali su začajni. Imamo ugovoreni rok do 30. septembra i ja se nadam da će, što se tiče fizičkog obima radova, to sigurno biti završeno. Jedino što je zebnja je da se tehnički pregled i upotrebna dozvola možda u tom trenutku ne mogu obezbijediti“, rekao je Nurković.

On je dodao i da Ministarstvo pregovara u vezi izgradnje druge dionice i da se nada da će do kraja godine moći da se nađe partner i krene u realizaciju.

„Mi smo aplicirali kod Evropske komisije (EK) za grant sredstva u iznosu od 20 odsto od predračunske vrijednosti. Radi se idejni projekat za tu dionicu. Dobili smo grant sredstva u iznosu od tri miliona i Komisija koja nam je dodijelila ta sredstva, odabrala je projektanta, pa očekujemo do aprila ili maja da se završi taj dio projektne dokumentacije i dobije odgovor od EK za dodjelu sredstava“, objasnio je Nurković.

Ako bi EK dodijelila ta sredstva, od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) bi se obezbijedilo 20 odsto, a onda tražio model saradnje za preostalih 60 odsto.

Nurković je rekao da će se, nakon izgradnje svih dionica, umjesto dosadašnjih devet sati putovanja do Beograda, vrijeme skratiti na tri i po do četiri sata.

„Putartina za auto-put će najvjerovatnije iznositi od 3,5 do četiri EUR“, precizirao je Nurković.

Kada je u pitanju Montenegro Airlines (MA), on je kazao da je počela primjena zakona koji treba da obezbijedi sanaciju nacionalne avio-kompanije i da su u tom aktu tačno definisan rokovi i iznosi koji treba da se isplate.

On je ponovio da je zakon bio neophodan kako bi se kompanija sačuvala.

Govoreći o višku radnika u MA, Nurković je rekao da ima viška, posebno u administraciji.

Nurkoviće se osvrnuo i na Luku Bar i njenu eventualnu privatizaciju i rekao da je planirano za naredni period da se investira oko 60 miliona EUR u to preduzeće.

„Postoji značajno interesovanje stranih partnera za Luku Bar. U ovoj godini nijesmo donijeli odluku o njenoj privatizaicji, ali ako bude postojalo konkretno interesovanje i neki zajednički posao u vidu možda privatno-javnog partnerstva, moguće da će se u tom pravcu voditi razgovori“, objasnio je Nurković.

On je zaključio i da treba tražiti rješenje situacije i u poslovanju pomorskih kompanija, Crnogorske i Barske plovidbe, u smislu njihovog spajanja i racionalizacije troškova.

Najčitanije