fbpx
NaslovnicaGlavna vijestU Mojkovcu će biti izgrađen ekskluzivni turistički rizort

U Mojkovcu će biti izgrađen ekskluzivni turistički rizort

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je usvojila Predlog urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju hotela, turističkog naselja, odnosno turističkog rizorta na katastarskoj parceli u Mojkovcu, u zahvatu Prostorno-urbanističkog plana Opštine Mojkovac.

Predlog urbanističko-tehničkih uslova (UT) usvojen je na prošloj sjednici Vlade po zahtjevu kompanije Mulroney Trading Limited Kipar, koja je vlasnik lokacije i koja na tom prostoru planira veliku investiciju, pišu Dnevne novine.

Katastarska parcela 348/1 ima površinu od 134,77 hiljada kvadratnih metara, a shodno izdatim urbanističko tehničkim uslovima novoizgrađeni hotel, rizort ili sličan sadržaj mora imati najmanje 150 ležajeva najviše kategorije. U pitanju je lokacija koja je u blizini nekadašnje fabrike “Vukman Kruščić”.

Planom namjene površina to područje predviđeno je za izradu Detaljnog urbanističkog plana (DUP) “Novi Mojkovac” i definisano je kao poslovno komercijalni centri i objekti, a u sklopu te odrednice su generalne namjene rad i privreda i površine za turizam i mješovitu namjenu, kao i dijelom stanovanje.

“U daljoj planskoj razradi treba težiti da turizam bude jugozapadno bliže Tari, kao nastavak već planirane turističke namjene, a poslovanje sjeveroistočno, odnosno na preostalom dijelu lokacije”, navodi se u Urbanističko – tehničkim uslovima.

Shodno zahtjevu vlasnika urbanističke parcele, a u skladu sa smjernicama plana višeg reda, na tom prostoru ovim UT omogućava se prva faza realizacije kompleksa i određuje se namjena turizam, sa mogućnošu izgradnje hotela, odnosno turističkog rizorta u jugozapadnom dijelu lokacije, kapaciteta najmanje 150 ležajeva visoke kategorije.

“U narednim fazama realizacije sagledaće se ponovno cjelokupni prostor i definisati optimalni raspored preostalih sadržaja u sjeveroistočnom dijelu katastarske parcele koji je trenutno van definisane zone gradnje, a što će biti predmet detaljne planske dokumentacije uz preporuku prethodnog organizovanja urbanističko-arhitektonskog konkursa”, konstatuje se u dokumentu.

U Urbanističko-tehničkim uslovima Vlada je definisala šta tačno podrazumijeva pod određenim pojmovima.

Pod pojmom hotel podrazumijeva se poslovni objekat u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost pružanja usluga smještaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, sa recepcijom, holom, restoranom sa kuhinjom i smještajnim jedinicama. Hotel može imati depadans i vile.
“U hotelima udio smještajnih kapaciteta mora biti najmanje 70 odsto u osnovnom objektu hotela, a najviše 30 odsto u vilama ili depadansima. Ukupna planirana površina prostora za osnovne objekte hotela je najmanje 70 odsto, a ukupna planirana površina za depadanse ili vile je najviše 30 odsto”, navodi se u Uslovima.

U turističkim naseljima udio smještajnih kapaciteta mora biti najmanje 30 odsto u osnovnom objektu hotela, a najviše 70 odsto u vilama ili depadansima.

“Ukupna planirana površina prostora za osnovne objekte hotela je najmanje 30 odsto, a ukupna planirana površina za depadanse ili vile je najviše 70 odsto. Pod pojmom turistički rizort podrazumijeva se vrsta ugostiteljskog objekta koji predstavlja funkcionalnu i poslovnu cjelinu i u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost na površini od minimum pet hektara, sa minimum jednim hotelom kapaciteta minimum 60 smještajnih jedinica kategorije najmanje četiri zvjezdice i turističkim vilama, sa raznovrsnom strukturom sadržaja ponude koju čine: velnes centri, restorani, sportski tereni ili drugi sadržaji”, dodaje se u Uslovima.

Vlada je propisala da budući hotel mora biti u funkciji 12 mjeseci godišnje.

Najčitanije