fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryU Luci Bar pretovareno više od 1,13 miliona tona tereta

U Luci Bar pretovareno više od 1,13 miliona tona tereta

Bar, (MINA-BUSINESS) – Luka Bar pretovarila je od početka godine do kraja septembra više od 1,13 miliona tona tereta, što je 18 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopštio je izvršni direktor barske kompanije, Vladan Vučelić.

On je Dnevnim novinama kazao da je zadovoljan rezultatima poslovanja i sprovedenim aktivnostima u prethodnih devet mjeseci.

“Na osnovu ostvarenog pretovara u oktobru od 167 hiljada tona, kao i prema projekciji pretovara za naredna dva mjeseca, može se očekivati da on u ovoj godini premaši brojku od 1,65 miliona tona, što bi bilo skoro 300 hiljada tona više u odnosu na prošlu godinu i graničilo bi se sa rekordnim godišnjim pretovarom u periodu nakon restrukturiranja 2009. godine”, rekao je Vučelić.

Prema njegovim riječima, projekcija pretovara u posljednjem kvartalu ove godine jasno ukazuje na zaključak da će biti ostvareni i finansijski elementi biznis plana, odnosno postignut pozitivan finansijski rezultat, znatno veći u odnosu na iskazanu dobit za prvih devet mjeseci.

“Ukupni prihodi za devet mjeseci iznose 6,95 miliona EUR, a rashodi 6,67 miliona EUR, što znači da je ovaj poslovni period završen pozitivnim rezultatom, uz ostvarenu dobit od 274,04 hiljade EUR”, precizirao je Vučelić.

On je kazao da se jedna od najznačajnijih aktivnosti u tom periodu odnosi na stvaranje pravnog okvira za nesmetan rad i razvoj kompanije potpisivanjem aneksa ugovora o korišćenju morskog dobra.

“Time je Luci Bar potvrđeno isključivo pravo korišćenja lučkog područja i infrastrukture i omogućeno preduzimanje konkretnih aktivnosti usmjerenih ka optimalnom iskorišćenju postojećih potencijala i razvoju novih kapaciteta, u skladu sa zakonom i strateškim opredjeljenjima države”, naveo je Vučelić.

On je dodao da je takođe posebno značajna realizovana procjena vrijednosti imovine, prvi put nakon 2008. godine, čime je dovedena na fer-tržišnu vrijednost.

Taj period obilježilo je i, kako je podsjetio, potpisivanje Kolektivnog ugovora, kojim je, na optimalan način, obezbijeđen najširi obim zaštite prava zaposlenih.

“Postignuto je i sudsko poravnanje sa kompanijom Port of Adria, čime smo, na najbolji način, regulisali sva sporna i neriješena pitanja koja su opterećivala poslovanje Luke Bar i tog operatera unutar lučkog područja”, rekao je Vučelić.

Ostvareni rezultati su, kako je ocijenio, nadmašili izuzetno ambiciozno postavljen plan pretovara i to daje osnovu da budu zadovoljni postignutim.

On je dodao i da, u cjelini, nije zadovoljan trenutnim nivoom tehničke opremljenosti lučkih terminala.

“Smatram da to predstavlja ograničavajući faktor u radu Luke Bar, sa stanovišta mogućnosti povećanja obima pretovara. Treba imati u vidu da u dužem periodu nije bilo značajnijih ulaganja u investiciono održavanje i razvoj lučkih tehničkih sistema, što je, pogotovo u nekim segmentima, dovelo u pitanje čak i njihovu elementarnu operativnost”, zaključio je Vučelić.

Najčitanije