fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU januaru prvo regionalno takmičenje za inovacije

U januaru prvo regionalno takmičenje za inovacije

Sarajevo, Skoplje, (MINA-BUSINESS) – Savjet za regionalnu saradnju (RCC) pokrenuće u januaru prvo regionalno takmičenje za inovacije s ciljem podsticanja rada mladih inovatora širom regiona.

Generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu je u Skoplju, na otvaranju prvog Foruma Zapadnog Balkana posvećenog novim inovacijama i poslovanju, kazala da je cilj takmčenja pod nazivom Butterfly Innovation Award, da se ohrabre mladi inovatori sa univerziteta širom regiona.

„Put do uspjeha je često samostalan, ali nama će biti drago ako vam možemo pomoći na tom putu,“ rekla je Bregu.

Ona je navela da u prosjeku samo jedna ili dvije od 100 gusjenica postanu leptiri i da, slično tome, između 90 i 95 odsto start up firmi širom svijeta propadne tokom prvih pet godina rada.

„Odlična ideja ne znači mnogo bez dosta truda, istrajnosti i odgovarajućih podsticaja. Bez neuspjeha nema ni inovacije i kreativnosti. Želimo ohrabriti pametne i kreativne mlade ljude sa Zapadnog Balkana da rizikuju i pokušaju,“ rekla je Bregu.

Iz RCC-a je saopšteno da je Zapadni Balkan rangiran iza Evropske unije (EU) na globalnom indeksu inovacija preduzeća i zauzima između 50. i 84. mjesta.

„Mali, skoro neprimjetni pomaci mogu tokom godina donijeti promjenu. Veliki broj značajnih pomaka može se pronaći u oblasti proizvodnje hrane, turizma i kreativne i proizvodne industrije na Zapadnom Balkanu. Uspješna inovativna preduzeća, sa novim vrijednostima koje donose, predstavljaju važan alat za transformaciju našeg regiona“, dodaje se u saopštenju.

Forum, koji je organizovao RCC u saradnji sa Evropskom preduzetničkom mrežom (EEN), posvećen je uspješnim pričama o inovacijama iz regiona.

„Strukturiran je tako da obuhvata širok raspon učesnika, od svjetski priznatih brzorastućih preduzeća do malih, inovativnih inicijativa u ranoj fazi razvoja, kojima se daje prilika da predstave svoj rad i da se povežu sa potencijalnim investitorima“, navodi se u saopštenju.

Kako je ocijenjeno, tokom prethodnih godina poboljšani su rezultati Zapadnog Balkana u oblasti inovacija.

„Međutim, inovacioni napori bi u budućnosti trebalo da budu više usmjereni na sektore i aktivnosti koje nose dodatnu vrijednost, a to su konkretno sektori koje su vlade iz regiona prepoznale u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište (CRM) i Zelenog programa za Zapadni Balkan“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije